Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Här är där han inte är

Lars-Erik "Brasse" Brännström är död.
Andreas Ekström minns en komiker med svärta.

Bild: Jessica Gow/Pressens bild (arkiv 2002)
Brasse Brännström är död.
Hur ska man förklara det för sina barn?
Lars-Erik "Brasse" Brännström avled på fredagen, 69 år gammal. Han föddes i Stockholm 1945, och fick sitt stora genombrott tillsammans med sin studiekamrat Magnus Härenstam i tv under tidigt sjuttiotal. Då blev Magnus och Brasse ett begrepp, varsamt vägledda av regissören Lasse Hallström och med självklart utmejslade karaktärer:
En kolerisk, pedantisk, argsint.
En fumlig, rolig, charmig.
Det var den dynamiken som låg till grund för en gärning som kom att bli epokgörande, en självklar del av svensk tv-historia: barnprogrammet "Fem myror är fler än fyra elefanter", där de två kompletterades av skånska skådespelaren Eva Remaeus.
Med exceptionell pedagogisk talang, kanaliserad också genom medmanusförfattaren Lasse Haglund och kompositören Bengt Ernryd, gjorde Magnus och Brasse totalt 68 avsnitt av serien, som har setts av generationer av barn sedan dess.
Brasse Brännström representerade trygghet, påhittighet, barnslighet och kreativitet, och visade genom sin viktigaste roll att "fel, fel, fel" också ibland kan vara alldeles rätt.
Men när Brasse Brännström vid åttiotalets början kunde välja och vraka bland erbjudanden drabbades han av svår scenskräck. Han drog sig tillbaka, arbetade administrativt, drev teater, skrev saker, var en av manusförfattarna till filmen "Mitt liv som hund" som 1985 nominerades till en Oscar, just för bästa manus.
Svärtan var påtaglig i hans person; han tvekade inte att i intervjuer ge uttryck för tvivel och vankelmod. På många sätt kunde han vara så långt ifrån den sprallige scenpersonen man kan komma.
Inte förrän på 2000-talet gjorde han sina kanske bästa prestationer, och då med bitterhet och svärta i tolkningarna. I "Sprängaren" år 2001 spelade han osympatisk reporter, hjältinnan Annika Bengtzons värsta fiende, och fick en Guldbagge för det. På Chinateatern i Stockholm återförenades han med Magnus Härenstam år 2005 i komedin "Muntergökarna", men då i rollen som bitter komiker.
Brasse Brännström var gift med och skild från Git Erixon, men hade inga barn.
På fredagskvällen spelades på Lunds humorfestival hyllningsföreställningen "Varning för Magnus och Brasse" med Magnus Kviske och Adam Lindrooz. De klev av scenen på Grand strax efter klockan 23, till beskedet om Brasse Brännströms bortgång.
– Vi är djupt chockade. Vi kom ut i glädje efter en fin föreställning och någon i publiken berättade för oss. Vi fick fram våra mobiler och såg nyheten, sa en tagen Magnus Kviske till Sydsvenskan strax före midnatt.
– Brasse fick aldrig möjlighet att se föreställningen. Just nu tänker vi på hans närmaste, men vi är någonstans också glada att vi stod på scen med den här hyllningen just i kväll.
Bildextra: Guldkorn från en lång karriär
Gå till toppen