Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Konserten blev en festival

Från början vågade de inte kalla det en festival. Men för varje år har de lockat fler band. Och på lördag samlar Musikfestivalen Live alla möjliga musikstilar i Kävlinge Folkets park.

Tåget bromsar in på Kävlinge station. Klockan är fem och pendlare på väg hem stegar målmedvetna genom tunneln. Så hör de blueslåten, tittar upp – och får ett flygblad i handen.
– Musikfestival på lördag? Kommer du?
André Nilsson försöker fånga deras blick, vill så gärna att de verkligen dyker upp.
– Det är jag som är konferencier …, försöker han.
I bakgrunden fortsätter Olof Samuelsson spela en egen låt på gitarr och munspel. Det är han som är ordförande i Musikföreningen i Kävlinge och har dragit igång allt.
– Redan när jag flyttade hit för sjutton år sedan tänkte jag att det fanns många tomma lokaler som skulle vara perfekta som musikhus i Kävlinge. Jag tänkte också att det saknades en musikfestival här med lokal prägel. Men det tog tid innan jag tog tag i det för tre år sedan.
I år är det tre scener, tält, sexton band och över femtio musiker som medverkar. Olof Samuelsson försöker hitta lokala artister. Många av dem som dyker upp har också anknytning till Kävlinge på ett eller annat sätt. Konferencieren André Nilsson har han till exempel hittat i kommunens Sommarorkester där även hans dotter spelade.
– Hallå Max!
Max Svärd stannar till. Han kommer med tåget från rocklinjen på folkhögskolan i Eslöv. Rockbandet Solarize där han är med har genom föreningen fått replokal i gamla stationshuset i Furulund. Och på lördag står de på en av scenerna.
– I fjor var det underbart och vi fick bra kritik och respons, berättar han.
Den senaste tiden har Solarize, som är inspirerade av Pink Floyd, Led Zeppelin och Clutch övat i tolv timmar i veckan för att bli bättre. Och de känner att det har gett resultat.
– Vi blir bättre för varje timme, faktiskt, säger Rasmus Sjöström Dolk.
Så ropar André Nilsson:
– Hallå, det kommer ett tåg. Kom nu.
De gör sig återigen beredda med lapparna. Olof Samuelsson tar ett ackord och hoppas att ingen ska tro att de är ett politiskt parti.

Musikfestivalen Live

När? Lördagen den 30 augusti, klockan 14–23.
Var? Kävlinge Folkets Park.
För barn? Ja, speciellt mellan 14 och 16 år.
Artister och grupper: Josefine Nilsson, Lide Najs, The Bandettes, State of Salazar, Eve’n Us, Finnegan’s Hell,Hanutten, Coffee & Tea Bluesband, Marie & Therese, Curl Alley Stringband, Souled Out, New Sunnny Side Ramblers, Sander & Gander, Solarize, The Hyberg Family, Andreas Wolke.
Gå till toppen