Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Thomas Frostberg: Dyrt att inte vara jämställd

Bara män på scen på senaste konferensen? För de arrangörer som ännu inte förstått poängen med jämställdhet ökar trycket allt mer. Nu börjar även sponsorerna vakna och ställa krav.

Sponsorer i sportens värld har sedan länge vant sig vid att granska idrottare och lag vars kläder de sätter sina företagsloggor på. Om inte annat har de fått lära sig den hårda vägen vad det annars kan innebära när "deras" idrottsstjärna fastnar i en dopningskontroll.
Samma typ av riskanalys och kontroll av sina samarbetspartner har blivit en självklarhet för seriösa företag i dessa tider där frågor om hållbarhet och samhällsansvar tas på stort allvar. Det går inte längre att skylla på en underleverantör när man upptäcker barnarbetare eller miljöutsläpp i Asien eller Afrika. Det gäller att ha koll på vem man gör affärer med.
Detsamma gäller på hemmaplan. Det går inte att gömma sig bakom uthyrnings- och bemanningsföretag när fusk med arbetsrätt och arbetsmiljöregler avslöjas, något både sminkföretaget Isadora och Malmöfestivalen fått lära sig när de försökt skyffla över ansvaret på andra.
På senare tid har det också kommit tecken på att företag börjat inse risken med sponsorkontrakt – även utanför idrotten. Jag tänker på de negativa effekter som kan drabba en sponsor av en konferens som helt saknar mångfaldsperspektiv. Det som tidigare bara sågs som arrangörens huvudvärk håller på att spilla över på sponsorerna och påverka deras image.
Mest talande är det bråk som under sommaren blossade upp kring STHLM Tech Fest, en hajpad teknikkonferens som arrangeras i huvudstaden nästa vecka. Den första versionen av talarlistan innehöll bara män – och som förstanamn direktören för ett företag som nyligen stämts för sexuella trakasserier mot en kvinnlig medgrundare.
Dessutom försökte arrangören locka amerikanska deltagare till konferensen genom att länka till en artikel om en dejting-app där man kunde hitta attraktiva svenska kvinnor.
För att göra en lång historia kort: Kritiken haglade, inte minst från potentiella deltagare som gjorde klart att de inte var intresserade av att delta i ett arrangemang med så skev hållning till jämställdhet och sexism. Kritikerna avvisades dock bryskt av arrangören.
Det har fått den statliga innovationsmyndigheten Vinnova att dra sig ur som sponsor och andra att avstå från att gå på arrangemanget. (Fortfarande finns dock – märkligt nog – stora företag som Klarna, King, Absolut, Nasdaq OMX, Bonnier, Schibsted, MTGx och Vinge på sponsorlistan).
Rakt motsatt attityd har Malmöföretagaren Michael Tiberg visat efter att ha fått kritik för att hans arrangemang Foo Café haft kraftig övervikt av män bland presentatörerna. Han arrangerar tillsammans med andra företag och organisationer återkommande träffar för personer i IT- och webbindustrin och kommer nu att arbeta för att nå större mångfald i arrangemangen.
På samma sätt har Malmö stads näringslivsdirektör Pehr Andersson tagit fasta på kritiken efter att nästan enbart män prisades på vårens näringslivsgala.
I veckan samlade han ordförandena i de olika jurygrupperna för att diskutera hur mångfalden kan öka. Bland annat diskuterades jurygruppernas sammansättning och kriterierna för priserna, för att säkerställa att inte underliggande normer hindrar ett mer mångfaldigt slutresultat när vinnarna av Malmös näringslivspriser presenteras i början av nästa år.
Bra där, Michael och Pehr!

Tre kritiska frågor på vägen mot mer jämställda konferenser och paneler:

1. Vem är med och väljer? En mer mångfaldig programgrupp lär se fler möjliga talare och panelister än en grupp med likartad bakgrund, som naturligt har ett snävare perspektiv.
2. På vilka grunder väljs talarna? Innan ni listar namn, diskutera vad ni vill ha ut av konferensen eller panelerna. Vilka egenskaper och erfarenheter kan bidra till helheten?
3. Vad brukar glömmas bort? Är det någon profil eller bakgrund som alltid hamnar utanför listan när de tunga namnen bokats och panelen är full? Börja med att boka personer som kan ge dessa kompletterande perspektiv och fundera på om ytterligare en direktör verkligen gör panelen bättre.
Gå till toppen