Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Han sätter Malmös träd på kartan

Tallar gör honom euforisk och han väljer resmål efter landets flora.
Patrick Bellan har en känsla för träd.

Patrick Bellan framför den bredaste boken i Pildammsparken. Ett ovanligt träd i Oslo väckte en gång hans stora intresse för träd.Bild: David Bergström
Kanske har du mött honom i Pildammsparken eller i Botaniska trädgården i Lund, medan han inspekterar träd – och då och då antecknar.
Patrick Bellan jobbar sedan en tid tillbaka som trädinventerare för Malmö stad. Han gillar uppdraget även om det stundtals har känts ensamt. Fast det har han rått bot på – och samtidigt skapat en ny kunskaps- och upplevelsebank.
– Det var så trist att inte ha någon jag kunde utbrista ”Shit, kolla vilket fantastiskt träd” till, så jag började instagramma träden som jag tyckte var värda extra uppmärksamhet.
– I början skrev jag bara artens namn och att jag tyckte trädet var snyggt, men i takt med att fler och fler har börjat följa mig och ställa frågor om träden har jag utökat informationen.
Idag har Instagramkontot en skara fans och många delar med sig av sina egna trädupptäckter. Patrick Bellan har även skapat en trädkarta för den som är nyfiken och själv vill gå runt och se träden ”på riktigt”.
– Jag vet att vissa använder trädkartan i sin löpträning. Målet med en dags löpning kan vara ett av kartans träd, sådant är kul att höra.
Förutom att inventera träd för Malmö stads räkning undervisar Patrick Bellan på Alnarp och flera andra lärosäten. Han uppskattar att undervisa och hans föreläsningar går uppenbarligen hem – i fjor blev han nämligen belönad med Alnarps pedagogiska pris. Han driver också ett eget företag som främst är inriktat på trädkonsultation, undervisning och trädgårdsanläggningar.
Under Malmöfestivalen kunde festivalens yngsta besökare följa med honom på trädsafari och den 7 september är det dags för invigning av Millennieskogen i det nya rekreationsområdet Lindängelund i Malmö, där han ska föreläsa och hålla i växtvandringar. Det ska han även göra med elever från Hvilans folkhögskola i höst.
Träd, träd, träd. Passionen för träd började morgonen efter en blöt utekväll i Oslo där han bodde i början av 2000-talet. Till skillnad från sina vänner, som alla sov länge dagen efter en festkväll, vaknade Patrick Bellan istället okristligt tidigt.
Han gick ut på en promenad och hamnade i stadens botaniska trädgård. Plötsligt fick han syn på ett träd som skilde sig markant åt från de övriga.
– På infoskylten bredvid stammen fick jag reda på att det var en urgammal art, den kallas för ett levande fossil. Det är den enda arten i sin släkt som vi känner till och den här trädarten var det första som började spira i Hiroshima efter bomben.
– Där och då väcktes min fascination för träd. Tänk att de var så mycket mer komplicerade och intressanta växer än jag någonsin hade kunnat föreställa mig.
Men det var inte förrän några år senare, när han hade flyttat till Malmö, som intresset för träd och växter ledde in honom på den väg han är på i dag. En av killarna som bodde i samma kollektiv som Patrick Bellan skulle börja sin doktorandutbildning på lantbruksuniversitetet i Alnarp. En dag kom han hem med skolans kurskatalog.
– Jag blev lite nyfiken, kollade vilka kurser som krävde lägst intagningspoäng, sökte – och kom in. Därefter tjatade jag in mig på fler spännande kurser. På den vägen är det.
I dag kan Patrick Bellan titulera sig trädgårdsingenjör ”även om jag främst jobbar som landskapsingenjör”.
För att balansera det många gånger ensamma uppdraget som trädinventerare, som han även ska börja utföra åt Växjö kommun i höst, har han startat boxningsträning på Malmö boxing center.
Boxning är nämligen en annan passion i Patrick Bellans liv. Hans entusiasm för träningsformen har smittat av sig bland hans bekanta som krävt att han ska starta en träningsgrupp. Han funderade på idén en söndag. Dagen efter var träningsgruppen ett faktum.
– Det är verkligen superhäftigt att vara tränare och se hur taggade deltagarna är. Som de kämpar alltså, och så trötta och stolta de är över sig själva efteråt.
– Och det positiva med att deltagarna är runt trettio, och inga femtonåringar med en image att försvara, är att de fattar kopplingen mellan vikt och kraft snabbt. Det blir inte särskilt många spruckna läppar eller näsor som blöder.

Patrick Bellan

Ålder: 33 år.
Bor: I en lägenhet med gigantisk balkong i Malmö. ”Jag får plats med sju åtta små träd.Krukväxter har jag slutat med.”
Familj: ”Jag är singel. Min familj består av mina småsyskon Nathalie, Sandra och Simon, mamma i Göteborg och pappa i Libanon.”
Gör: Mångsysslare. Trädinventerare, egenföretagare inom främst trädkonsultation, lärare på Alnarp, utbildad trädgårdsingenjör, boxningstränare.
Intressen: ”Förutom det jag jobbar med? Boxning och tatueringar. I höst ska jag göra en stor tatuering på ryggen med bland annat en björn, en stad, en orm och kanske en hel del blad. Vi får se.”
Gå till toppen