Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

JCDecaux ändrar sig om Lundahoj efter krönika

Lundahojs användare ska inte få sina personuppgifter utlämnade till andra företag. Efter kritik har företaget JCDecaux ändrat hyresvillkoren.

Hyrcyklarna Lundahoj i sina ställ.Bild: Ingemar D Kristiansen
För knappt två veckor sedan invigdes lånecykelsystemet Lundahoj, som drivs av reklamföretaget JCDecaux på uppdrag av Lunds kommun. Cyklar finns utplacerade på sjutton stationer runt om i Lund. Den som har registrerat sig och betalat en avgift kan låna en cykel i upp till 30 minuter.
Förra helgen skrev Sydsvenskans Andreas Ekström en krönika där han kritiserade Lundahojs användarvillkor. Han menade att JCDecaux gav sig för stora rättigheter med användarnas personuppgifter och citerade bland annat följande ur villkorstexten:
"Personuppgifter kommer att behandlas för följande ändamål: ... erbjudanden som hör samman med JCDecaux eller JCDecaux samarbetspartners eller affärspartners ... Hyrestagares personuppgifter får lämnas vidare inom och utom EU till JCDecaux samarbetspartners och andra affärspartners, underleverantörer och betalningsförmedlare eller myndigheter".
Efter krönikan har JCDecaux ändrat formulering i avtalstexten. Nu står det att "adressuppgifterna används uteslutande för utskick av information från JCDecaux gällande lånecykelsystemet. Uppgifterna lämnas inte vidare till tredje part".
– Krönikan gjorde oss uppmärksamma på att reglerna kunde misstolkas, säger Tommy Persson på JCDecaux.
Ni måste rimligtvis ha gått igenom villkoren tidigare, har ni inte sett den här problematiken då?
– Nej, det har inte uppmärksammats på det sättet tidigare.
Så om jag registrerar mig på Lundahoj lämnas mina personuppgifter inte ut till andra än er?
– Nej, nej, nej, absolut inte.
I krönikan skrev Andreas Ekström att han kunde tänka sig att bli vän med Lundahoj igen om de erbjöd lite rimligare krav.
Blir ni vänner nu, Andreas Ekström?
– Ja, det tror jag. Jag tycker om när folk kan tänka om och tänka rätt.
Gå till toppen