Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Oskar Henriksson från Lund ska springa i Draculas hemtrakter

HALLÅ DÄR ...
…Oskar Henriksson, 20 år från Lund, som ska springa 97 kilometer i loppet Transylvania Trail Traverse, över de mytomspunna bergen i Draculas hemtrakter i rumänska Transylvanien.

Oskar Henriksson.Bild: Privat
Har du packat vitlöken?
– Nej, det har jag inte gjort. Men det är ju läskigt det här, att springa på natten.
Berätta hur det ska gå till.
– Vi startar klockan sju på morgonen och så hoppas jag att man kan springa så mycket som möjligt på dagen. Sedan siktar jag på att gå på natten när det är mörkt. Och så får man se hur lång tid det tar.
– Det är sammanlagt 9 000 höjdmeters stigning i loppet, det är nog det som blir den största utmaningen.
Det finns björnar i bergen. Vad är du mest rädd för – björnarna eller Dracula?
– Det är nog björnarna. Jag tror att där finns den största populationen av björnar i Europa.
Vad gör du om du stöter på björnar?
– Det är väl bäst att bara ta det lugnt och ge dem plats, så är tanken att de ska gå undan.
Hur fick du nys om det här loppet?
– Jag var faktiskt med Kullamannen [arrangörerna av loppet] på en rekningstur till Transylvanien, så jag har varit där en gång tidigare. Det var fantastiskt, hela miljön och klimatet – vädret slår om väldigt snabbt. Det är en storslagen natur.
Vad är grejen med ultralöpning?
– Det är många som frågar det! Jag är ju ganska ung i förhållande till andra som håller på. Jag vet faktiskt inte. Men precis som att springa så snabbt man kan är det ju en utmaning att springa så långt man kan.
Har du sprungit så här långt tidigare?
– Jag sprang ett lopp för ett par veckor sedan i fjällen, Sweden Sky Race, och det var 114 kilometer. Så nu känner jag ändå att jag klarar av distansen.
Hur mår man när man springer så långt?
– Man är ju trött på ett annat vis. Det är mentalt jobbigt, man går igenom många upp- och nerfaser. Nu sist när jag sprang i fjällen och gick ut på andra varvet klockan fyra på morgonen så ringde jag till mamma och fick lite stöd.
Fotnot: Loppet i Rumänien går den 5–6 september.
Gå till toppen