Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Översvämning i Malmö: Strömavbrott i översvämningarnas spår

Över tusen hushåll har drabbats.

Jakob Holmström, kommunikationschef på Eon med ansvar för bland annat elnätet kan inte ge någon prognos om när elavbrottet kan vara hävt.
– Tidigare var det jättesvårt att säga, nu är det omöjligt, konstaterar han.
Eon har två nätstationer som ligger i garaget under Kronprinsen. Där står bilarna mer eller mindre täckta av vatten efter morgonens regn.
– Vi kommer inte åt nätstationerna. Vi kommer troligen inte att kunna koppla tillbaka elen innan man har pumpat, säger Jakob Holmström, som inte har någon information att ge om när det kan vara gjort.
Närmare 800 hushåll har haft strömavbrott i Malmö sedan 11-tiden.
De över 2 000 hushåll som blev strömlösa vid 13-tiden har några timmar senare fått tillbaka sin el. Ännu fler, bland annat i Triangelområdet, har under dagen drabbats av strömavbrott.
Fyra av Eons nätstationer slogs ut helt av vattenmassorna från det ymniga regnandet. Ytterligare nio larmade om problem med vattenkontakt och har kontrollerats manuellt av personal från Eon. Så gott som samtliga påverkade nätstationer ligger i Malmö innerstad.
Finns det en risk för att fler drabbas av elavbrott senare idag?
– Det går inte att utesluta. Även om vi helt dränerar och torkar ut kan vattnet ha letat sig in på ställen där det skapas kortslutning som tyvärr gör att vi får strömlösa kunder, säger Jakob Holmström och beskriver hur en station som tömts på vatten i Rosengård senare skickade ett nytt larm.
Vid 17-tiden rapporterade Eon att ytterligare ett mindre elavbrott uppstått.
Eon har hunnit kontrollera alla stationer som skickat larm om vattenkontakt.
– En del har haft väldigt mycket vatten, så vi har fått pumpa och pumpa. Det tar tid och måste övervakas, säger han.
Eon har inte fjärrkontakt med alla Malmös nätstationer. Det kan alltså stå vatten i stationer som inte kan skicka datoriserade larm. Dessa stationer kommer att kontrolleras efter hand.
Ett 20-tal Eon-anställda är engagerade i arbetet med att åtgärda strömavbrotten i centrala Malmö.
I Vellinge var ett 90-tal hushåll utan el under många timmar. Felen är avhjälpta och bara ett par hushåll i Höllviken väntar fortfarande på ström.
Mer om översvämningen:
Allt om vädret
Allt om trafiken
Så drabbas boende
Så här jobbar Malmö stads krisgrupp
Se läsarnas bilder från regnkaoset

Live-published photos and videos via Shootitlive

Gå till toppen