Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

Prognos: Regnet avtar under kvällen

Faran är ännu inte över.

Enligt SMHI.se avtar regnet gradvis under kvällen. Temperaturen ligger kring 17 grader.
Det var tidigt på söndagsmorgonen som ett kraftigt regnoväder, som släppte ifrån sig närmare 90 millimeter regn, drog in över Skåne
– Det är mycket. Man kan säga att det är så mycket som annars brukar komma under en hel månad, säger meterolog Linnea Rehn på SMHI, till TT.
Det kraftiga regnet kom inte som någon överraskning för SMHI. Ändå gick de inte ut med någon varning.
– Vi visste att det skulle regna mycket, men inte fullt så mycket. Just nu är Malmö uppe i totalt 90 millimeter under ett halv dygn, säger Linnea Rehn.
Enligt Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen flyter vattnet långsamt undan. Men det kommer hela tiden rapporter om nya vägar som stängs av. All Skånetrafikens turer med gröna bussar i Malmö har ställts in. Men de gula regionbussarna rullar. Du kan följa aktuellt trafikläge här.
– Nu tycks ju visserligen regnet avta, men det kan ta ett tag innan vattnet har runnit undan, säger Göran Lundblad, vice trafikdirektör på Skånetrafiken.
Hundratals larm har kommit in om översvämningar och andra nödsituationer efter åskovädret över sydvästra Skåne. Flera vägar är avstängda och räddningstjänsten beskriver läget som "kaotiskt". 
Det finns inga rapporter om att personer ska ha skadats i samband med ovädret, men flera människor har fått evakueras ut ur översvämmade fordon.
Skånepolisen, Region Skåne, Malmö stad och Skånes universitetssjukhus har alla gått upp i så kallat ”stabsläge” för att kunna möta den extrema situationen. Det betyder de bland annat bemannar upp och beordrar övertid för att bättre hantera översvämningen.
Vid 14-tiden gick inga Pågatåg mellan Hyllie och Ystad på grund av översvämningar. Bussar som skulle ersätta på sträckan har även de svårt att ta sig fram.
Enligt Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen, uppmanas allmänheten att inte ge sig ut på vägarna i sydvästra Skåne.
– Det är kaos. Vår uppmaning är att man inte ska åka ut. Det är stor risk att man hamnar i en avspärrning eller fastnar i vattenmassor, säger han och tillägger att det är "avspärrningar lite överallt".
Polisen har inte en fullkomligt heltäckande koll på vilka vägar som är framkomliga just nu.
– Svevia har stängt av en del vägar också, så det är inte vi som spärrar och öppnar alla, säger Nils Norling på Skånepolisen.
Det finns ännu inga rapporter om någon som skadats i regnovädret, men polisen har uppgifter om människor som har fastnat i sina bilar.
– Det var till exempel en bil där låset i bildörren gått i baklås och vattnet börjat strömma in i bilen. En annan bil i en vattensamling stod två personer på taket och hade svårt att ta sig därifrån, berättar Stephan Söderholm. 
Enligt SOS Alarm har merparten av översvämningslarmen kommit in från Malmö och Vellinge.
Drabbade uppmanas att kontakta sina försäkringsbolag för att få hjälp då räddningstjänsten har fullt upp med  med prioriterade fastigheter som sjukhuset i Malmö där källarna enligt uppgifter till Sydsvenskan ska vara översvämmade. Här kan du läsa mer om vilka regler som gäller när fastigheter översvämmas.
– Det har kommit väldigt hastigt, det har inte gått ut några vädervarningar innan, sa Mats Nilsson på Räddningstjänsten Syd under morgonen.
– Än så länge prioriterar vi ärendena ganska hårt, vi åker när det handlar om livräddning eller något annat akut behov. Vi kan inte pumpa vatten än då dagvattensystemen är överbelastade och vi därmed bara skulle pumpa runt vattnet, säger Gustav Sandell på Räddningstjänsten Syd vid ett-tiden.
En fullt utvecklad brand utbröt i en verkstad på Bäckaforsvägen i Klagshamn strax efter klockan 06.
– Den är troligtvis orsakad av ett blixtnedslag, säger Stephan Söderholm, informatör på Skånepolisen.
Vid halv nio-tiden var branden enligt Räddningstjänsten Syd under kontroll.
Även räddningstjänsten i Vellinge är hårt belastad.
– Det är rätt kaotiskt här nu. Det är väldigt många larm om översvämningar, säger Jörgen Rasmusen.
TT rapporterar att ovädret har gjort att många som fått problem ringt till larmnumret 112.
– Vi har ett jättehårt tryck på 112 just när det gäller Skåne beroende på regnovädret, vilket ju påverkar våra svarstider negativt, säger Ronald Krantz, pressjour på SOS Alarm till TT.
Räddningstjänsten har nu gått ut med ett myndighetsmeddelande där de ber allmänheten att bara ringa 112 vid allvarlig fara för liv och egendom, och man hänvisar i övrigt till försäkringsbolag. Vid frågor om hur man ska bete sig ska man ringa informationsnumret 113 13.
Även Danmark är hårt drabbat av ovädret. Öresundstågen är inställda mellan Köpenhamn och Österport/Hellerup. I Köpenhamn har metron stängts av och fler tåg är inställda.
Mer:
Läs allt om vädret
Läs allt om trafiken
Så drabbades de boende

Live-published photos and videos via Shootitlive

 
Gå till toppen