Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Solrosen – en välmående tonåring

På 15-årsjubilerande förskolan Solrosen i Löddeköpinge tillbringar barnen mer tid ute än inne.
– Ändå vill vi inte kalla oss en utomhusförskola, säger Sara Holstein som jobbat på skolan i femton år.

– Jag är inte rädd för spindlar, säger femåriga Sara Romerius och tittar nyfiket på den korsspindel som vävt ett nät ovanför den plats där de små barnen brukar sova middag.
Sedan rycker hon på axlarna och springer iväg för att leka igen.
Spindeln är kanske symptomatisk för den verklighet barnen möter på femtonårsjubilerande Solrosens förskola i Löddeköpinge. Här är man mycket ute i naturen och vet vad som kan vara farligt eller bara något att titta närmare på.
– Vi brukar låta barnen plocka svamp, plocka isär den och titta närmare på dem. Sedan måste förstås alla tvätta händerna, berättar Sara Holstein.
Hon är pedagog och har varit med på Solrosen sedan starten för femton år sedan. Både som pedagog och som förälder.
– Min störste son är sjutton år idag och min minsta går här, berättar hon när hon visar runt både ute och inne.
Ute är gräsmattan fylld med olika äventyr. Allt från en riktig bil som parkerat för gott vid den hemsnickrade macken till de absolut dagisnödvändiga gungorna.
– Dessutom skogen förstås. Alla älskar att gå i skogen, förklarar Sara Holstein samtidigt som de stora barnen återvänder från sin skogspromenad lastade med allt från stora pinnar till en påse russin.
– Har ni plockat dem också, frågar hon men får inget svar. Bara ett stolt uppvisande av trofén.
Inne har de tre avdelningarna var sin del av huset. De minsta och största barnen på bottenvåningen, mellanbarnen högst upp i huset.
Utrymmena är spatiösa och det är viktigt.
– Då kan vi vara lika mycket inne som ute och är inte hänvisade till ett vindskydd om det blir dåligt väder, menar Sara Holstein.
Samtidigt kan hon inte låta bli att visa den stora kåtan som föräldrarna byggt. Ett rejält bygge med en stor eldstad i mitten där middagen kan intas i skydd från regn och rusk.
Den dagen Sydsvenskan är på besök är det dock fint väder och barnen kan äta sin lunch vid små bord ute i trädgården.
Den här dagen bjuds det på mexikansk gryta med köttfärs, majs och bönor.
– Annars tillhör köttbullar, spagetti och till och med fisk till favoriterna. En flicka som fyller år snart har önskat sig det på sin födelsedag, berättar kocken Helene Karlsson.
Uppe i taket i hallen utanför hennes kök ringlar sig ormen fram. Den är skapad av bilder på alla barn som gått på förskolan sedan starten och ringlar sig runt hela hallen.
– Det är synd bara att häftmassan inte håller hur länge som helst, berättar Sara Holstein och visar på gluggar där barnbilderna ramlat ner.
Några av barnen har kommit tillbaka i mer vuxen ålder.
– Vi har flera gånger haft praoelever från åttan och nian som gått här när de var små, förklarar hon innan det är dags att ta hand om dagens små.

Solrosens förskola

Ligger: Vid Sandskogen i Löddeköpinge.
Drivs som: Föräldrakoperativ.
Antal barn: 31.
Antal pedagoger: 6 plus en kock i köket.
Pedagogik: Ingen särskild men man följer läroplanen noga. Alla pedagoger jobbar i par med sin barngrupp.
Aktuell: Fyller femton år i år.
Gå till toppen