Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Baltiska tornet finns kvar i Malmö

Världens högsta trätorn ansågs det stora tornet på Baltiska utställningen vara. Det blåste delvis sönder för snart 100 år sedan och revs efter utställningen.
Men modellen finns kvar. Numera i Malmö.

Tornet på plats vid Baltiska utställningen 1914.
Modellen av det 87 meter höga stora tornet mäter drygt 2 meter och 70 centimeter. Ursprungligen stod det lilla tornet i det storas entréhall, som reklam för det stockholmska hissföretaget Graham Brothers.
Efter utställningen hamnade modellen på hissföretagets kontor i Stockholm. Men lånades också ut till agenturer i utlandet och lär ha försvunnit i samband med en utställning i Sydamerika. Men i mitten av 1950-talet återfanns den.
– Den kom helt plötsligt i en sändning från Egypten. Jag var i Stockholm på en konferens och fick syn på tornet. Det här tornet ska inte vara här, det ska vara i Malmö sa jag, berättade Erik Lidén för Sydsvenskan i en intervju 1989.
Erik Lidén kände igen tornet. Som barn besökte han Baltiska utställningen många gånger och 1924 började han på företagets ritkontor.
Graham Brothers hissföretag gick med tiden upp i andra företag och 1974 tog Kone över. Därmed står modelltornet idag på Kones kontor i Malmö.
– Det är fascinerande att motorn tycks vara en exakt minikopia av de ursprungliga motorerna, säger Kristoffer Malmström som förevisar modellen på Kone hissar i Malmö.
Det stora tornets hissar var två. Vardera tog tio personer plus en konduktör. Motorerna som stod under tornet drevs med 400 volt likström. Två par ståltrådslinor på vardera 16 millimeter drog upp hisskorgarna i ek och rödbok de drygt 60 meterna till utkiksplattformen på 40 sekunder. Uppemot 150 000 besökande betalade 25 öre för en tur-och-retur-biljett.
Tornets topp var kvällstid upplyst av nästan 2 500 lampor runt fönster och längs lister – och från tornrummet sände 24 strålkastare ut ett rött sken i sommarnatten, bara det ren magi 1914.
Tråkigt nog lossnade och störtade den övre delen av trätornet till marken i en storm mindre än en vecka före stängningen av Baltiska utställningen. Tornet som var högre än dagens Kronprinsen stod ungefär där vi idag hittar lilla dammen i Pildammsparken. Det revs, liksom nästan allt annat på området.
Modellen däremot är i det närmaste intakt. Hissen fungerar, liksom belysningen i hisskorgen. Nu ska den ses över och putsas upp för att visas upp på konstutställningen Baltiska speglingar på Malmö konstmuseum i höst.
Gå till toppen