Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Dan Park överklagar

Malmökonstnären Dan Park, som augusti dömdes till sex månaders fängelse för hets mot folkgrupp och förtal, överklagar sin dom.

Dan Park överklagar tingsrättens dom.Bild: Drago Prvulovic
Av överklagandet framgår att Dan Park inte anser sig ha gjort sig skyldig till brott, samt att skyddet för yttrandefriheten ska anses så starkt att han inte bör fällas.
Också häktningen (Park har nu suttit häktad i snart två månader) ifrågasätts. Enligt tingsrätten har Park gjort sig skyldig till två brott: hets mot folkgrupp och förtal. Eftersom förtal inte kan leda till fängelse, motiverar det i sig ingen häktning.
Och eftersom hets mot folkgrupp är ett brott mot staten, inte mot någon enskild person, är häktning inte heller befogat för detta brott, resonerar Parks advokat Teodor Bodin Löfgren.
Utställningen "Fängslande gatukonst" öppnade 5 juli på Galleri Rönnqvist & Rönnqvist i Malmö. Även galleristen Henrik Rönnqvist har överklagat sin fällande om för hets mot folkgrupp och förtal.
Gå till toppen