Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Det sämsta asylboendet är det dyraste

Små rum. Få toaletter. Slitna lokaler. Dålig mat. Usla kommunikationer.

Det finns tre privata flyktingboenden i Röstånga.
Byborna märker att det lilla härbärget för ensamkommande flyktingbarn fungerar utmärkt, att de utländska barnfamiljerna trivs på Odengården, men att missnöjet jäser bland asylsökande på Blinkarpsgården.
Här ute i skogen har Attendo AB, landets största vårdbolag, gjort ett nedlagt hem för missbrukare till asylboende med 135 platser.
Edward Nordén är lokalpolitiker för Centerpartiet och bonde på en närbelägen gård. Han har sin bild klar:
– Det råder misär på Blinkarp. Jag kan inte förstå hur Migrationsverket kan låta ett så dåligt boende fortsätta.
Inne i lokalerna möts vi av ett kalt samlingsrum och några slitna soffor. På ett bord står en stor tv. Aiman al-Hourany vill visa oss sitt rum som han delar med två eritreaner och en syrisk landsman.
– Det är okej. Men det finns ett problem, säger han och öppnar dörren.
I det minimala rummet har en extra våningssäng placerats strax intill de två som redan står där.
Föreståndaren Sonja Spirovska förklarar varför:
– I kväll kommer en buss med sjutton nyanlända. Vi upptäckte att vi inte har alla de 135 platser som finns i avtalet med Migrationsverket.
Edward Nordén gapar:
– Detta hade djurskyddsinspektören sagt nej till om han undersökt stallarna på min gård.
I juli bjöd Nordén riksdagsman Gunnar Axén (M) och förre flyktingombudsmannen Merit Wager hit för att syna boendet. De reagerade på otrivsamma lokaler och dålig mat.
”Efter att ha sett miljön och maten som serverades kunde vi konstatera att så skulle vi inte vilja ha det i månader”, skrev Wager på sin blogg.
Migrationsverket vet att boendet håller låg kvalitet. Därför placeras mest ungkarlar här. På närbelägna Odengården bor barnfamiljerna.
– Vissa boenden är bättre för barn. De har närmare till bussar och tåg, bättre lekmiljö och gräsmattor. Det finns inte på Blinkarp. Där låter vi inte så gärna barnfamiljer bo, säger Mårten Mårtensson på Migrationsverket i Helsingborg.
Sonja Spirovska berättar om en rad problem. Boendet har haft mer än tusen tv-kanaler, men tv-boxarna försvann gång på gång. Det har hänt att boende skruvat isär tomma sängar och kastat ut delarna i skogen.
Trots att Migrationsverket ser Blinkarp som ett av Skånes sämre asylboenden, ja, kanske det allra sämsta, är det den anläggning man betalar mest för.
Här får Attendo 399 kronor i ersättning per boende och dygn. Bert Karlssons bolag får knappt 300 kronor medan andra boenden i Skåne kostar i snitt 350 kronor per person och dygn.
Mårten Mårtensson medger att Blinkarp fått ”en del klagomål”, men främst mot maten:
– Den påstås inte vara så god. Jag prövade själv. Som jag ser det var den okej. Men jag äter den inte varje dag. Jag förstår om de boende vill ha variation.
När Migrationsverket upphandlade 45 nya asylboenden i juli fick verket in 136 anbud från 114 olika företag. Förvånande nog kom inte ett enda från Attendo.
Konkurrenterna tolkar det som att Attendo vill ut ur branschen, skrämda av kritik och minskad vinst.
Det dementerar Attendos presschef Charlotte Näsström Morén:
– Absolut inte. Men det gäller för oss att hitta lämpliga fastigheter. Vi var ju ett av de första företagen som började att hjälpa till med integrationen. Det ska vi fortsätta med.

Attendo

Svenskt bolag med 18 000 anställda.
Största privata leverantör av vård- och omsorgstjänster till äldre och funktionshindrade.
Driver via Attendo Individ & Familj öppenvård, stödboende och familjehem.
Driver fyra asylboenden – i skånska Röstånga, i västmanländska Västura samt i småländska Kosta och Nybro.
Driver 22 boenden för ensamkommande flyktingbarn.
Gå till toppen