Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Vem är hon, Sydsvenskans chefredaktör?

I dag tillträder Pia Rehnquist som ny chefredaktör för Sydsvenskan.
Så vem är hon?

Sydsvenskans nya chefredaktör Pia Rehnquist i samspråk med webredaktörerna Anders Malmström och André Jönsson.Bild: Albin Brönmark
Det här är en fullständigt omöjlig tidningsartikel eftersom den bryter mot en grundläggande överenskommelse:
Ni som läser tidningen ska kunna lita på att vi som skriver håller ett visst avstånd – vi publicerar inte nyheter om folk vi känner, eller är beroende av.
Jag har jobbat på samma tidning som Pia Rehnquist i femton år. Hon är från och med i dag chefredaktör. Snällheter i texten bör alltså misstänkliggöras som fjäsk, hårdheter som min vilja att visa oberoende.
Ni hör ju. Det går inte.
Eller vänta, jag ska berätta en grej bara, om Pia. En grej från hennes liv.
När Pia var 28 år – hon är 42 nu – träffade hon Niclas. De blev störtförälskade. Men relationen var villkorad: Niclas var ensam pappa till en ettårig pojke. Mamman hade dött i aggressiv cancer kort efter förlossningen.
Det gick några månader. Sedan sa den lille grabben ett av sina första ord:
Mamma.
Pia hade ett val att göra. Antingen att stanna kvar i relationen, och på livstid bli pojkens mor. Eller lämna den omedelbart.
Kanske säger det något om en människas centrala karaktärsdrag: att klara av att bestämma något, hålla tag i det, och förstå vem hon själv måste vara om fem och tio och femton år.
Hon och Niclas lever tillsammans fortfarande. Gustav har fått en lillebror, som heter Albin.
För den här texten har jag gjort en låtsasintervju med Pia Rehnquist. Vi har suttit ner, jag har frågat henne saker om publicistik och ledarskap. Hon har svarat allt det förväntade, sådant som en slipad chef i den här branschen säger. Tre viktiga saker citeras här intill – men i övrigt kan och kommer hon ju att skriva egna texter om sådant, precis som hon redan har gjort i sin roll som redaktionschef.
Men det går nog i alla fall att säga att hon på riktigt älskar Sydsvenskan. Att hon är en fullständigt assimilerad skåning efter sjutton år på den plats i Sverige hon tycker allra bäst om. Att hon identifierar nyfikenhet som den viktigaste egenskapen för dem som jobbar med henne. Att hon gillar att lösa problem. Att journalistyrket var en barndomsdröm. Att hon är bra på att vara ledig och har slutat fastna i kontraproduktiv perfektionism, som hon kunde göra ibland. Att hon kan vara så envis att hon hamnar i konflikt. Att hon gillar att visa mod.
Snart kommer ni att märka vilken sorts Sydsvenskan hon kommer att göra, tillsammans med den nya stora gemensamma redaktion som från och med i höst går samman med Helsingborgs Dagblad, flera webbsajter och gratistidningar. Ni kommer att höra av er. Ni kommer att berömma henne ibland och skälla på henne ibland.
Hon tål bådadera. Och, sagt för oberoendets skull: hon är väldigt trygg med att hon ofta kommer att ha rätt.

Tre frågor till Pia Rehnquist

1. Vad händer med Sydsvenskan när du blir chefredaktör?
– Jag har haft stort inflytande över Sydsvenskan i flera år och kommer inte att göra några markanta journalistiska omsvängningar. Vi ska se över och modernisera papperstidningen och satsa på grävande och fördjupande journalistisk. Dessutom ska vi ha ett självklart lokalt fokus.
2. Hur kommer läsarna att märka att Sydsvenskan och Helsingborgs Dagblad blir ett?
– Tidningarna får en gemensam stor redaktion men varsin chefredaktör, just för att värna er läsare. Vi kommer även fortsättningsvis att satsa stora resurser på den specifika Sydsvenskanjournalistiken. Men vi ser också att det finns ett viktigt gemensamt journalistiskt arbete att göra i hela den västskånska regionen, som växer samman alltmer.
3. Hur ser framtiden för Sydsvenskan ut?
– Vi har utmaningar när det gäller intäkter men har samtidigt aldrig någonsin varit så lästa som nu. Ledningarna för både Sydsvenskan och HD har slitit hårt för att tidningarna ska gå ihop, eftersom vi ser att det är en fantastisk möjlighet att bygga ett starkt företag.

Sydsvenskans nya chefredaktör

Namn: Pia Kristina Rehnquist.

Född: I Linköping 1972, uppväxt i Nacka. Pappa är P-O Rehnquist, universitetstjänsteman som bland annat varit universitetsdirektör för Göteborgs universitet. Mamma är Karin Matton, som är laboratorieassistent. Lillebror Pelle driver en byggfirma i Zambia.

Bor: I Bjärred.

Utbildning: Pluggade statsvetenskap och sociologi till en "master of European affairs" i Lund.

Jobbhistoria: Skrev i tidningen Lundagård. Var medarbetare på nyhetstjänsten Rapidus, innan hon kom till Sydsvenskan som reporter på Malmöredaktionen. Här har hon sedan varit chef för Lundaredaktionen, ekonomiredaktionen, inrikesredaktionen och nyhetsdesken och nu senast redaktionschef.

På fritiden: Har synts på Facebook iförd en badmössa, direkt efter Vansbrosimmet. Siktar på att göra en svensk klassiker. Lidingöloppet återstår. Hon förnekar att detta är ett utslag av supermänniskasyndrom, träningen är mest ett sätt att vara ifred.

Gå till toppen