Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Förrymd mördare gripen i Malmö

Den 34-årige man som varit på rymmen från rättspsykiatrin har gripits i Malmö, sedan hans sällskap ringt polisen. Mannen mördade en femårig flicka i Arvika 2003.

Klockan 16.15 kunde 34-åringen gripas på Slussplan i Malmö. Den kvinna som rymde tillsammans med honom kontaktade polisen. Polisen fick veta att mannen fanns i närheten av Östra Förstadsgatan/Exercisgatan, där en polispatrull kände igen den förrymde honom.
– Samtliga poliser i yttre tjänst i hela Sverige känner igen den här mannen, säger Skånepolisens informatör Nils Norling till Sydsvenskan.
Gripandet var enligt polisen helt odramatiskt. Både mannen och kvinnan fördes under tisdagskvällen till rättspsykiatrin i Malmö, men kommer att återföras till rättspsyk i Kristinehamn.
34-åringen knivmördade en för honom okänd femårig flicka vid en förskola i Arvika 2003. Han uppgav att inre röster uppmanat honom att döda, och dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård.
Så sent som för några veckor sedan beslöt förvaltningsrätten att vården av 34-åringen ska fortsätta. Men i söndags avvek han från rättspsykiatrin i Kristinehamn, under en frigång vid sjukhusområdet. På måndagen utgick en internationell efterlysning. På tisdagen utfärdades rikslarm till andra myndigheter, och polisen publicerade en bild på mannen.
34-åringens situation på rättspsyk kommer att påverkas av rymningen. När en patient återförts efter ett avvikande, är rutinen att denne placeras på enhetens intagningsavdelning.
– Den har högre personaltäthet och högre säkerhetsnivå. Där säkerställs att situationen är stabil, innan patienten får byta avdelning. Det kan gå på några timmar, eller ta flera veckor, säger Rune Andersson, chefsöverläkare på rättspsykiatrin i Kristinehamn.

Alla förmåner som handlar om frigång dras också in.
– Vi börjar om vården, och går igenom om något behöver ändras, säger Andersson.
För polisen är ärendet avslutat. Ingen förundersökning kommer att inledas.
– Formellt handlar det nu enbart om en handräckning för att föra de båda tillbaka till rättspsyk, säger Per Ström.
Gå till toppen