Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

”Hela Malmö blev överfallet”

I mars blev Showan Shattak överfallen och nästan dödad. För Sydsvenskan berättar han för första gången om den ödesdigra natten, vägen tillbaka och det fortsatta arbetet mot orättvisor.

"De var precis här de attackerade oss."
Vi står på Kristianstadsgatan. Showan Shattak försöker minnas kvällen den 8 mars – då han skadades i en knivattack, efter en feministdemonstration på Möllan.
Vi står på Kristianstadsgatan. Showan Shattak försöker minnas kvällen den 8 mars – då han skadades i en knivattack, efter en feministdemonstration på Möllan.Bild: Lars Dareberg
Men det är svårt, han kommer knappt ihåg någonting.
– Jag minns saker tidigare den dagen, att jag skrattade, var glad – och stressad för att hinna till en demonstration. Min kompis var lite arg för han hade köpt en hamburgare som visade sig vara kall.
– Det sista jag minns från kvällen är att någon sitter på mig och slår. Sedan är det svart.
Hur är det att gå här nu?
– Första gången var underlig, men nu känns det inget speciellt. Jag undviker inga platser, är inte rädd för att gå för mig själv – det skulle ju innebära att de andra vunnit.
Showan Shattak har fått berättat för sig vad som hände sen. Hur han på något märkligt sätt rest sig och gått hela vägen till lägenheten på Friisgatan.
– Det var blodspår hela vägen hem. Jag hade ringt ambulansen och lagt mig i badrummet med en handduk som huvudkudde. Polisen kom dock först, de stormade in eftersom de trodde gärningsmännen också var i lägenheten.
Showan Shattak fördes direkt till intensiven i Lund. I flera dagar svävade han mellan liv och död med ett sönderslaget skallben.
Men Malmö var vaket. Kanske mer än någonsin.
Dagen efter mordförsöket samlades några hundra i en manifestation på Möllevångstorget. Veckan därpå marscherade över 10 000 mot nazism. "Kämpa Showan" blev en paroll som användes på allt från sociala medier till fasadmålningar.
Söndagen veckan efter mordförsöket samlades runt 9000 personer i protest på Möllevångstorget.Bild: Albin Brönmark
– Jag är evigt tacksam för det, säger Showan Shattak, som först var kluven till uppmärksamheten.
– Först tänkte jag "Vad betyder detta? Ska jag gå runt och vara känd som killen som nästan dog? Vem som helst kan ju bli överfallen". Men snabbt förstod jag att det egentligen inte handlade om min person utan om kampen jag fört mot fascism, nazism och homofobi.
Kämpa Malmö blev ett begrepp efter överfallet på Möllan.Bild: Lars Dareberg
Inte bara Malmö och Sverige reagerade mot våldet. Showan Shattak är aktiv i Malmö FF:s Ultraskretsar, som har starka band med andra länder – och på läktare runt om i Europa dök det upp "Kämpa"-banderoller.
– Det var svårt att ta in. Det kunde vara allt från storklubbar till fyra små Ultraskillar i Halmstad med Stone island-jackor.
Till och med FC Köpenhamns supportrar körde "Kämpa Showan", och de är ju inte MFF:s bästa kompisar direkt ...
Vad betydde stödet för dig?
– Att jag inte behövde känna mig ensam. Jag har fortfarande frasen "Kämpa Showan" i huvudet – den motiverar mig hos sjukgymnasten, logopeden och psykologen.
Showan Shattak – vars föräldrar flydde till Sverige från Iran på 1980-talet – minns gnistan som tände hans samhällsengagemang.
– När jag var fjorton år tog min mamma med mig på en Mikael Wiehe-konsert. På scen hängde en flagga jag aldrig sett. Mamma sa att det var Palestinas och sen satt jag uppe hela natten och läste om förtryck och imperialism.
– Efter det drack jag inte Coca-Cola på ett år, haha.
Showan Shattak blev aktiv i SSU och gick med i alla vänsterdemonstrationer han kunde. Ett faktum de högerextrema inte var sena att utnyttja efter överfallet i mars. På nätet kunde man exempelvis läsa att han stödde politiskt våld, vilket visades genom en skärmdump på en Facebook-kommentar han uppgavs ha gjort.
– Den är falsk, den har de själva gjort i Photoshop, säger Showan Shattak, och påpekar att han aldrig varit ens misstänkt för något brott.
Han är van att bli uthängd på nätet, berättar han.
– Jag var på demonstrationen i Limhamn förra helgen med min pappa. Efteråt kunde man läsa att det var jag som blivit nedriden av polishästar och var på sjukhus med en ny skallskada.
 
Hur känns sådant?
– Jag är van. Men det har tagit hårt på min familj.
Även om mycket rinner av tar han inte lätt på anklagelser och hot om våld. Han har valt att flytta, efter att förra adressen blivit känd.
– Nazisterna är glada att hänga ut mig. Och jag har fått erfara vad de är kapabla till. Jag vill inte behöva se mig över axeln varje gång jag är hemma.
När vi går längs Kristianstadsgatan stannar en kvinna sin cykel. Hon verkar bekant, ger honom en kram och berättar om en festival på Seved till helgen.
Showan Shattak svarar, ler och ställer frågor.
Men när hon cyklat sin väg säger han:
”Det där är typiskt. Vi har säkert träffats flera gånger förr, men jag har ingen aning om vem det är, kommer inte ihåg”.
Minnesförluster är en följd av överfallet.
– Jag får skriva ner allt på lappar, annars glömmer jag. Och motoriken i vänstra sidan av min kropp är inte så bra. Men jobbigaste är hjärntröttheten. Är jag trött sover jag i fjorton timmar liksom. Och jag vet inte än om det kommer försvinna.
Helt återställd kommer Showan Shattak aldrig att bli. Han opererades fyra gånger under en och en halv månad på intensiven, och har genomgått ytterligare operationer sedan dess. Ingreppen gör sig påminda genom ett ärr som går bakåt från pannan, likt en mittbena, och på vissa ställen saknas hår.
Idag äter Showan Shattak antidepressiva piller och har konstant huvudvärk. Men nedbruten är han inte – långt ifrån.
– Jag blir aldrig gamla Showan igen. Att inse det har varit jobbigt. Men jag ser det som att jag fått en ny chans, som att livet börjar om.
Vad vill du göra?
– Jag vill jobba med supporter- och samhällsfrågor. Ser jag ett problem vill jag hjälpa till, det är så jag fungerar. Ska vi stoppa orättvisor måste vi prata om dem, ändra attityder. Det går inte att lagstifta bort eller få polis att stoppa rasism.
– Ingen ska behöva bli misshandlad som jag, det gör mig ännu mer motiverad, säger Showan.
Vi stannar till vid målningen på väggen vid Folkets park. Han var själv med och ändrade uppmaningen från "Kämpa Showan" till "Kämpa Malmö" i somras.
– Vi ska inte stoppa rasismen för min skull. Kampen är ansiktslös och vi agerar kollektivt. Fyra personer blev skadade i attacken – men hela Malmö blev överfallet.
Läs alla artiklar om: Mordförsöket vid Möllan
Gå till toppen