Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Hennes bussresa blev ritad av en serietecknare

Julia Sigurdhsson var med om ett ovanligt möte under en helt vanlig bussresa. Serietecknaren Natalia Batista valde ut hennes berättelse bland hundratals andra. Nu finns den med i boken ”I hjärtat av Malmö” som släpps på fredag.

Serietecknaren Natalia Batista, till vänster, ritade Julia Sigurdhssons berättelse om ett möte på en buss i Malmö i serieboken ”I hjärtat av Malmö” som har lanseringsfest på fredag.Bild: Peter Frennesson
Julia Sigurdhsson hade håltimme och satte sig på en buss för att åka runt, runt. Hon tycker om att fördriva tiden med att titta på människor, och observera deras beteenden. Men den här dagen träffade hon en man som fick henne att observera någonting inom sig själv istället.
– Han väckte mycket sympati inom mig. Jag fick känslan av att han inte hade så mycket vänner, att han försökte allt han kunde för att ”komma in” och skaffa vänner, precis som han brukade ha hemma i Syrien. Så satt jag där och var bara skeptisk, säger hon.
Natalia Batista, serietecknare och lärare på serietecknarskolan i Malmö, fick via Seriefrämjandet en länk till en hemsida där hon skulle välja ut en av hundratals berättelser. Hon fastnade för Julias berättelse om läkaren från Syrien.
– Jag kunde inte ta någon annan, jag kände att den här personen är värd en serie. Den var så himla välskriven, insiktsfull och bra, säger hon.
Vi möts i foajén på Mazettihuset i Malmö där Natalia Batista jobbar som lärare. De båda har aldrig träffats förr, och när Sydsvenskan ringde Julia Sigurdhsson visste hon inte ens att hennes berättelse var utvald.
– Vill du se den? Jag har med mig boken, du får behålla den om du vill, säger Natalia Batista.
Julia Sigurdhsson bläddrar fram till sin berättelse.
– Det känns roligt och konstigt att se. Det mötet var…han förändrade en del av mig. Jag har alltid haft svårt att lita på män. Men han lärde mig att man kanske inte alltid behöver döma på förhand, säger hon.
– Vad glad jag blir att du verkar vara en så eftertänksam person. För det var så jag tänkte på dig när jag ritade dig, tyst och lite eftertänksam.
Julia nickar.
Annars är det inte jättelikt. Men det kan ju också bero på att det är ritat i mangastil. Natalia Batista är förutom lärare på serieskolan i Malmö, verksam som illustratör och serietecknare med fokus på manga. Den andra boken i hennes trilogi om svärdprinsessan Amaltea kom ut bara förra månaden. I ”Amaltea” är prinsessorna hjältar och drottningen bestämmer. Natalia Batista har en tydlig feministisk utgångspunkt i det mesta hon gör. Hon analyserar även Julia Sighurdssons möte på bussen från ett feministiskt perspektiv:
– Jag tror att många kvinnor känner igen sig i utsattheten och skepticismen man känner när en man tar kontakt med en, de flesta kvinnor har dåliga erfarenheter av blickar och kommentarer från män. Men jag vill gärna tänka på dem männen som de ruttna äpplena, inte standarden, säger hon.
Alla har en åsikt om Malmö, men ungdomars röster hörs sällan när det talas om staden som engagerar så många. Det är en av utgångspunkterna i initiativet ”Malmö – The True Story” som stiftelsen Framtidsgenerationen driver i samarbete med Malmö stadsteater. Tillsammans med Seriefrämjandet har de tagit fram serie- och textboken ”I hjärtat av Malmö” som ska distribueras till alla gymnasieskolor i Malmö.
Hur känns det att din berättelse kanske kommer läsas av Malmös alla gymnasieelever?
– Jag vill att så många som möjligt ska läsa den. Det är så mycket i medierna om kriminalitet och skjutningar, det är inte det Malmö jag har vuxit upp i, säger Julia Sigurdhsson.
Natalia Batista håller med.
– Det fina med Malmö är bredden av människor, och alla möten som äger rum. Den bilden kommer sällan med i medierna, säger hon.

”I hjärtat av Malmö”

Under ett års tid har stiftelsen Framtidsgenerationen i samarbete med Malmö stadsteater samlat in berättelser om Malmö, dels bland Malmös 11 400 gymnasiumelever, dels via en hemsida.
Berättelserna ligger till grund för pjäsen ”Vilja väl” som sätts upp på stadsteatern i höst samt serieboken ”I hjärtat av Malmö”.
Medverkande serietecknare: M. Falke, Sarah Kläpp, Ruben Dahlstrand, Niklas Asker, Henri Gylander och Natalia Batista.
Lanseringsfesten äger rum nu på fredag, på Grand Hotel Garden på Baltzarsgatan klockan 17. Tal kommer att hållas av Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Gå till toppen