Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Åsikter

Läsartext: Segla jorden runt – det är en bragd

Det talas och skrivs mycket om de bragder som har utförts på gräsplanen hemmavid. Naturligtvis handlar det om MFF och fotboll.
Linda och Ludvig Hammarberg med barnen Lovis och Otto, inför att de skulle börja sin segling för fyra år sedan. Nu har de kommit i hamn igen.Bild: Anna-Karin Nilsson
Vi, ett antal slitna läsare av Sydsvenskan som inte kan se storheten i detta, utan troget bläddrar förbi de enfaldiga sidorna fyllda med fotboll.
Det är enkelt att kliva in på gräsplanen med den fantastiska uppbackningen och inramningen det innebär för att under nittio minuter prestera.
Att kasta loss inför en oceansegling kräver något helt annat – mod, beslutsamhet, fokusering och en närvaro i varje sekund under veckor av segling. Här kan man inte kliva av planen och kasta in en reserv. Ingen massör kan ge en hjälpande hand. Man är en droppe i oceanen, helt utlämnad till sig själv.
I lördags seglade S/Y Mary in i Västra hamnen efter en fyraårig jordenruntsegling med familjen Hammarberg som besättning. Rutten hem via Newfoundland, Grönland och Island visar på en beslutsamhet och ett mod som vida överstiger det som någonsin kommer att presteras på en gräsplan.
Detta är en bragd, i ordets rätta bemärkelse, inget annat. Välkomna hem, S/Y Mary med familjen Hammarberg!
Jösse Gjörstrup
Gå till toppen