Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ex-märkt litteratur

Frankrikes politiker ägnade gårdagen åt att kommentera – eller åt att vägra kommentera – boken som presidenten François Hollandes ex-sambo har skrivit om deras gemensamma liv.
Ex-litteraturen har nästan blivit en ny, fransk genre.
”Du kan väl skriva Ha den äran, Olivier”, sa jag till den tidigare presidentens tidigare fru, Cécilia Attias-Sarkozy, när hon hade boksläpp. Hon fattade en av böckerna på lunchbordet och skrev snällt med vacker handstil.
Jag visste ju egentligen inte vem som skulle vara intresserad av att läsa den där boken, därför tänkte jag på min vän Olivier, som jag visste alltid hade röstat på Nicolas Sarkozy och dessutom hade uttalat en viss beundran för ex-presidentens ex-fru.
Vem skulle annars vara intresserad av en sådan intim bok? En bok som skrivs av en kvinna som aldrig har varit folkvald, men råkar ha delat en tid i presidentpalatset med sin tidigare man.
Cécilia Attias-Sarkozy hade skaffat sig en älskare mitt under makens valkampanj och sedan lämnat den nyvalde presidenten ensam i palatset. Hennes bok var ganska soft.
Idag kommer Valérie Trierweiler ut med en bok om sina nio år med Frankrikes nuvarande president François Hollande. I deras relation var det han som lämnade henne. Han bröt upp med en depesch till nyhetsbyrån AFP.
Kanske är det därför som Valérie Trierweiler bok uppenbarligen är tio resor bittrare än Cécilia Attias-Sarkozys bok? Och att den trycks i tio gånger fler exemplar? Trierweiler lär, enligt Paris-Match, beskriva François Hollande som en kylig, kalkylerande, feg och undvikande cyniker. Ungefär som tusentals kvinnor beskriver sina ex (och vice versa) i Paris varje år:
”Känner ni till en separation som genomförs smärtfritt? Vartannat par i Parisregionen separerar”, konstaterade Nationalförsamlingens talman, Claude Bartolone, själv både skild och omgift. Han var en av de många politiker som igår tvingades reagera på boken. Några politiska motståndare försökte med konststycket att både ta avstånd från den och samtidigt vrida om kniven. De tryckte på presidentens personlighet så som den beskrivs i boken.
Gå till toppen