Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Bil & Trafik

Många "nya" bilar underkända

– Förvånande, säger Morgan Isacsson på Bilprovningen.

Var sjätte bil som är tre år gammal underkänns på Bilprovningen.Bild: Sydsvenskan
Sju procent hade till och med så allvarliga brister att det krävdes efterkontroll. De vanligaste felen är felställda strålkastare som innebär att de bländar och avtagningsbara dragkulor som rostat fast, men även kärvande bromsar.
– Det är väldigt besvärligt att byta lampor på moderna bilar så ofta blir det fel när bilägarna gör det. Där borde biltillverkarna göra förändringar, säger Morgan Isacsson som är tekniskt sakkunnig på Bilprovningen.
Nya bilar besiktigas första gången efter tre år, sedan efter fem år och därefter varje år.Statistiken, som redovisades på trafiksäkerhetsseminariet i Tylösand, bygger på cirka 50 000 besiktigade bilar över hela landet och det är första gången som Bilprovningen har gjort en sammanställning av premiärbesiktningarna.
Sedan avregleringen har statliga Bilprovningen ungefär en tredjedel av marknaden. Deras stationer finns över hela landet.
I den länsvisa uppdelningen framgår stora geografiska skillnader. Gotland hade lägst andel underkända bilar med 13 procent, medan det i Södermanland, som hade högst andel, rörde sig om 21 procent.
Om man ser till alla fordon som besiktigades av Bilprovningen i fjol så har standarden blivit bättre. Av 1,5 miljon bilar så underkändes 45 procent, en förbättring med två procentenheter jämfört med året innan. Men fortfarande hade var tredje bil så allvarliga brister att det behövdes efterkontroll. Den enskilt största orsaken var fel i bromssystemet som skadade bromsledningar och otillräcklig bromsverkan. 
Gå till toppen