Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Färre möten bekymrar Hägglund

Ett hundratal personer lyssnar när Göran Hägglund talar om vikten av att de väljer ”det trygga alternativet”. Själv oroas KD-ledaren av att torgmötena blir så få.
– Valrörelsen har blivit väldigt Stockholmsorienterad, säger han.

KD-ledaren är sliten och trött när han talar på Stortorget i Hässleholm. I onsdags besökte han Göteborg, men varje kväll måste han vara i Stockholm.
Så är det för alla partiledarna. Flygresorna blir många och enligt Göran Hägglund har riksdagsvalet för varje gång blivit mer mediestyrd.
Det medför att partiledarna bara under några timmar kan vara borta från huvudstaden och alla de utfrågningar och debatter som ordnas av SVT, TV4, Sveriges Radio, Aftonbladet och andra riksmedier.
– Detta är mitt elfte val. Det blir färre resdagar för varje valrörelse. Vi partiledare måste hela tiden tillbaka till Stockholm för olika kvällssändningar, förklarar Göran Hägglund.
– Vi tappar en trevlig gammaldags del av valrörelsen. Nackdelen är uppenbar: möjligheten blir sämre till direktkontakter med väljarna, något som har stort värde i en demokrati.
Enligt Göran Hägglund har städer som Malmö, Umeå och Lund hamnat i bakvatten. De får i valrörelsen färre besök av rikspolitiker. När KD-ledaren kom på blixtbesök till Skåne igår ratade han Sydvästskåne till förmån för torgmöte i Hässleholm. Skälet är att han redan gästat Malmö med allianskollegerna.
I sitt tal avslöjar han sin värsta mardröm: att efter valet ”vakna upp till en situation där de rödgröna kivas om hur de ska driva det här landet”:
– Jag hoppas svenska folket är klokt nog att rösta på Kristdemokraterna och alliansens partier, även här i Hässleholm och Skåne.
De flesta åhörarna är pensionärer. De lyssnar artigt, men applåderar bara en gång: när Hägglund berättar att han är den socialminister som i modern tid suttit längst på sin post.
När det är dags för publikfrågor blir det tyst. En partivän räddar situationen med en egen fråga: hur fick KD gehör inom alliansen för att ge alla 85-åringar rätt till äldreboende?
– Med ett glatt humör och ett stort baseballträ, skämtar Göran Hägglund.
Skratten uteblir. Allvarligt lägger han till:
– Jag fick dem att inse att alla människor har rätt till en värdig ålderdom.
När torgmötet är slut vågar sig gymnasisterna Klas Engman och Esmit Islamovic fram.
– Har ni i KD en specifik huvudfråga? undrar de.
– Nja, kolla affischerna här, råder Göran Hägglund.
– Mindre grupper på dagis är en sådan. Och jobben förstås. Det är ju grunden, viktigt för var och en.
Birgitta Brasar är pensionerad kokerska och tycker att hon hört ett bra valtal:
– Han är duktig just på äldrevård. Och sjukvård. Troligtvis lägger jag min röst på KD i år. Det har jag gjort förut, säger hon.
Innan Göran Hägglund traskar i väg för ett partimöte sammanfattar han för Sydsvenskan sina intryck av valrörelsen:
– Det känns bra. Stämningen börjar infinna sig. Och två färska mätningar visar ju att vi klarar fyraprocentsspärren med viss marginal.
Förblir du partiledare om alliansen förlorar valet?
– Ja, jag har inga planer på att avgå. Det handlar dels om min egen motivation, men också om medlemmarnas önskemål.
Det finns ju både kronprinsar och kronprinsessor i partiet?
– Absolut. Det är jobbigt att hålla dem nere ... Nej, det är roligt när det dyker upp unga duktiga krafter!
Gå till toppen