Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Stormen Gudrun har bedarrat

I väljarbarometrarna ligger Fi mellan 2 och 3 procent.

Solen skiner över valbodarna och de röda fanorna på Möllevångstorget. Här delar Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Kommunistiska Partiet ut propaganda till folk som strosar förbi mellan dignande grönsaksstånd.
Vid Axel Ebbes stenmonument över arbetets ära tonar det röda över i rosa.
Gudrun Schyman står vid mikrofonen, klädd i linneskjorta och vita tygskor. Hon pratar om jämställda löner.
Fi vill inrätta en ny jämställdhetsfond på 14 miljarder kronor. Dessutom kräver partiet att statliga Medlingsinstitutet ska få i uppdrag att se till att kvinnor får bättre betalt i nya kollektivavtal.
– Pappa Metall får stå tillbaka när Mamma Kommunal får lite mer, säger Schyman.
Möllevången i Malmö borde vara hemmaplan för Fi. Men det är glest med åhörare på torget. Ett femtiotal personer har stannat till.
Vid ett stånd med blomkål och gurkor står Fredrik Eriksson, föräldraledig lärare. Han bär rött skägg och hipsterkeps. I barnvagnen sitter ettåriga Ines.
– Kanske är det nu eller aldrig, funderar han. Gudrun är dragplåstret. Och hon blir ju inte yngre.
I EU-valet i maj röstade Fredrik på Vänsterpartiet. Nu funderar han på Feministiskt initiativ. Han gillar budskapet om jämställdhet, antirasism och solidaritet.
– Jag tror det är bra för landet att feminismen hamnar i förgrunden, säger han.
Men han tvekar.
– Jag tycker inte att Fi är så tydliga med vad de har för grund för sin ekonomiska politik. Ärligt talat tror jag de är lite rädda för att skrämma bort borgerliga feminister.
Inför EU-valet fick Fi stort genomslag i medierna. Det räckte till 5,5 procent av rösterna och ett mandat i Bryssel, dit partiet skickat Soraya Post.
Men nu finns tecken på att de feministiska vindarna har mojnat. I spurten inför riksdagsvalet har Gudrun Schyman hamnat utanför strålkastarljuset. I väljarbarometrarna ligger Fi mellan 2 och 3 procent. (I en mätning, Ipsos, får Fi 4 procent). Partiet måste alltså öka väljarstödet snabbt för att komma in i riksdagen.
– Jag kör för fullt, försäkrar Schyman, som den här dagen avverkar inte mindre än fyra möten i Malmö.
Egentligen tyder opinionsmätningarna på att Fi varken fått ökat eller minskat väljarstöd sen EU-valet i maj. Då var valdeltagandet bara hälften så stort som i ett riksdagsval. Antalet personer som röstade på Fi då motsvarar alltså bara runt 2,5 procent i valet till riksdagen.
– Vi måste upp, säger Schyman. Problemet är att vi har ett annat medieläge än inför EU-valet. De partier som är inne i riksdagen syns i tv och tidningar hela tiden. Där har vi en uppförsbacke.
En annan förklaring till att uppgången stannat av är att Fi under sommaren utsatts för mer granskning. I partiprogrammet finns en rad kostsamma förslag. De flesta är påfallande lika Vänsterpartiets.
Fi kräver sex timmars arbetsdag, rätt till heltidsarbete, en kraftigt förstärkt tandvårdförsäkring och gratis kollektivtrafik. Vård, skola omsorg ska helst ske i offentlig regi och tillföras mer pengar.
Men Fi har också egna reformer för rättvisa mellan könen: en jämställdhetsfond ska skicka pengar till företag som prioriterar kvinnors löner. En riskkapitalfond ska stötta kvinnor som startar företag. Medlingsinstitutet ska få en ny roll som pådrivare för högre kvinnolöner.
Inför politikerveckan i Almedalen i juli lovade Gudrun Schyman att redovisa en ordentlig finansiering. Men på pressträffen i Visby dök hon upp med en sjuttonsidig rapport om ”Feministisk ekonomi”. Den innehöll en tabell över möjliga intäktskällor, men knappast något som kan kallas en ordentlig budget.
Nu säger hon:
– Man måste förstå att ett litet parti som Fi inte har utredningsresurser att göra en riktig skuggbudget. Men vi redovisar vår grundläggande syn på ekonomi. Den ska tjäna våra politiska mål, inte tvärtom. Människan är större än ekonomin.
Av Fi-rapporten framgår att partiet vill höja krogmomsen och arbetsgivaravgiften för unga, precis som S och V.
Alliansens jobbskatteavdrag ska fasas ut. Rut- och rotavdrag tas bort. Och skatter höjas överlag.
Dessutom räknar Fi med att dra in 14–18 miljarder kronor till statskassan på ”EU:s transaktionsskatt”.
– Vi vill att Sverige ska ansluta sig till skatten på handel med värdepapper som finns i EU. Då får vi in en hel del pengar, säger Schyman.
Men den skatten finns ju inte, det är bara en diskussion?
– Jo, det är elva länder som är med där. Så jag kan inte förstå varför inte Sverige skulle kunna vara med.
Fakta är att EU-kommissionen lagt fram ett förslag till transaktionsskatt, som de flesta länder förkastat, men som elva länder sagt att de vill fundera vidare på. Ingen vet om den blir av.
I veckan har både regeringsalliansen och Socialdemokraterna presenterat sina valmanifest för de fyra närmaste åren. Båda sidor har räknat ut ett utrymme för vallöften. Alliansen lovar reformer för 13 miljarder. Socialdemokraterna kan ta i med 40,5 miljarder, eftersom de höjer fler skatter.
Hur stort är Fi:s reformutrymme?
– Vi har inte räknat ut någon fast summa, eftersom vi vet att vi inte kommer att bestämma över det när vi kommer in i riksdagen. Vi får ju inte egen majoritet första gången vi kommer in.
– Vi kommer att stödja ett regeringsskifte. Då får vi diskutera budgeten med de andra partierna som stödjer ett skifte, säger Schyman.
Gudrun Schyman räknar inte med att få sitta i Stefan Löfvens regering om de rödgröna vinner valet. Om Fi kommer in blir det ett stödparti i riksdagen.
Men flera socialdemokrater och vänsterpartister varnar för att en röst på Fi kan vara bortkastad för den som vill se ett maktskifte.
– De har fel! slår Gudrun Schyman fast.
–  Om de inte tror på den demokratiska tanken, att vi faktiskt ska rösta på det vi tror på, så kan de åtminstone tänka taktiskt. När Fi kommer in i riksdagen kan vi bilda en S-ledd regering där vi ingår i underlaget. Vi får ett regeringsskifte. Vi får en feministisk politik. Och vi berövar Sverigedemokraterna vågmästarrollen. Det är tre bra saker.
I sitt tal vid den rosa fanan i skuggan av stenmonumentet på Möllevångstorget propagerar Gudrun Schyman för att skrota det militära försvaret. Ett känsligt ämne när Ryssland hotar invadera Ukraina. Men en viktig intäktskälla i Fi:s kalkyler.
– Vi vill ha militär nedrustning och på sikt avrustning. Vi tror inte på militarismen. Vi tror inte vi blir säkrare i det världsläge som råder genom att befästa Gotland och bestycka fler Jas-plan.
En bit bak i den glesa åhörarskaran, strax intill Sibyllas gatukök, står Birgitta Nilsson, nyligen pensionerad efter att ha arbetat som personaladministratör på ett bokförlag. Hon ser fundersam ut.
– Gudrun är ju duktig och redig, säger hon och nickar bort mot Schyman.
Mycket känner man igen, säger Birgitta Nilsson. Fast att kvotera in kvinnor till bolagsstyrelser tror hon inte på. Hellre ”feminism, utan socialism”, som det står på Folkpartiets valaffischer.
Någon röst från Birgitta Nilsson får Schyman inte den 14 september.
– Hon har rätt i mycket. Men livet är inte så enkelt som hon får det att låta.
MER: På måndag kan du chatta med Gudrun Schyman – ställ din fråga redan nu.

Chatta med Gudrun Schyman

På måndag med början kl 11.15 kan du ställa frågor till Fis partiledare här på Sydsvenskan.se.

Detta kräver Fi:

1. Vinst i välfärd: Den skattefinansierade välfärden ska helst bedrivas i offentlig regi. Men alternativa non profit-företag kan tillåtas.
2. Skatter: Slopa rut och rot. Höj krogmoms och arbetsgivaravgiften för företag med unga anställda. Jobbskatteavdragen bort för alla som tjänar över 30 000 kronor i månaden.
3. Arbetstider: Sex timmars arbetsdag.
4. Föräldraförsäkringen: Individualisera den så att föräldrar måste ta ut lika mycket.
5. Rätt till heltid: Alla människor har rätt till ett arbete som ger ekonomisk självständighet.
6. Jämställdhetsfond: Pengar ska omfördelas mellan arbetsgivare för att finansiera höjda löner i kvinnodominerade sektorer.
7. Sjukvård: Tandvård ska ingå i sjukförsäkringssystemet och omfattas av högkostnadsskyddet.
8. Äldreomsorg: Mer pengar och personal.
9. Skolan: All undervisning ska vara sekulär. Betyg tillåtna.
10. Brott och straff: Fi tror inte på hårda straff. Mer pengar till kvinnojourer.
11. EU: Fi är skeptiskt till det ”patriarkala unionsbygget”, men vill gärna utnyttja EU-parlamentet för att arbeta mot rasism och diskriminering.
12. Migration: Alla människor ska kunna resa fritt.
13. Försvaret: Det nedrustas på sikt.
Gå till toppen