Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Händelserna i Limhamn har blivit album

Det har gått två veckor sedan nazister höll möte i Limhamn och polisen ingrep mot motdemonstranterna med blod på gatorna som följd. Vad vet vi som inte var där om vad som hände?

Seriekollektivet Ritualen bidrar till historieskrivningen med den lilla antologin ”Läget i Limhamn”. De lägger nya ögonvittnesskildringar till berättelsen, skildringar inifrån den stora motdemonstrationen men ur olika perspektiv.
”Det börjar bli stökigt... Räcker det inte med att vi blockerar och skriker? Fast den färggranna röken är fin”, tänker en figur i Luddvig Melins serie, som sedan ser en flaska kastas mot en häst och tänker att djuren är de enda som inte är där frivilligt.
”Tanken på att ordningsmakten inte står på vår sida är så skrämmande för många. Då är det lättare att bara blunda och tycka synd om hästarna och inte se vem som tagit dit dem för att rida ner folk”, står det i Mattias Elftorps serie.
Antologin bidrar till en nödvändig bearbetning av det som hände. Hur känns det på bussen hem från en antinazistisk demonstration där man sett poliser rida över människor?
”Det är en sorg. Men den är inte personlig. Den går inte att trösta. Det är en sorg över sakernas tillstånd.”
Gå till toppen