Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Polhemselever vill få bort ny app och kränkningar

I veckan gjorde Polhemselever en manifestation som engagerade många av skolkamraterna.

Linnea Holst (t v) och Isa Galvan på Polhemskolan tog initiativ mot nätmobbning och den nya appen Secret.Bild: Håkan Rojder
– Vi såg appen för första gången i förra veckan och tänkte "gud, det kommer att eskalera", berättar Isa Galvan och Linnea Holst, ordförande respektive verksamhetschef för Polhemskolans elevkår.
Tre timmar senare fick Linnea ett mejl från en kille på skolan, vars kvinnliga vän hade råkat ut för att någon publicerat en nakenbild av henne på Secret.
– Då gick vi direkt till biträdande rektor.
Vad är det då som gör den nya appen så speciell?
– Den är anonym, säger Isa Galvan och Linnea Holst. Man vet inte vem som ligger bakom inläggen.
– Samtidigt är appen kopplad till Facebook. Så om det skrivs något skit om en kommer det också till ens 500-1000 Facebookvänner och så till alla deras vänner.
I reklamen för Secret talas om att man med den kan dela med sig av sina innersta tankar och få reda på vad vännerna verkligen tänker och känner. Men det går alltså att ta det hela längre än så.
– Vissa har utnyttjat "like"-knappen och skrivit att om hundra personer trycker på den ska han eller hon lägga ut en nakenbild på en namngiven person.
Isa och Linnea har märkt att många av deras kamrater inte riktigt vågar låta bli Secret, trots att de egentligen vill avstå. Detta eftersom de känner att de måste veta vad som skrivs om dem på appen.
– Tidigare fanns det en sida som hette "Polhem gossip" och som användes för att kränka folk, säger Isa Galvan. Något sådant vill vi inte ha igen.
Så efter att ha konfererat med de ansvariga på skolan anordnade de elevkårsaktiva i måndags en manifestation på Polhem. De undvek medvetet den mera officiella aulan ("folk skulle bara ha undrat om det var obligatoriskt att gå") och all vuxeninblandning och ställde sig helt enkelt vid ett par bord med information och godisskålar på.
Många kom och ville diskutera, i vissa fall hela klasser.
– Vi ville nå ut till dem som blivit kränkta eller kände personer som blivit det, berättar Linnea Holst och Isa Galvan. Alla lärare på skolan har fått mejl om Secret och kuratorerna på skolan är engagerade i detta.
– Nu hör vi från andra elever att det här med Secret börjar lugna ned sig.
Men nätmobbning som helhet lär inte försvinna i första taget.
– Det behövs en öppen diskussion om det här och det är viktigt att folk förstår vad de kan göra, även juridiskt. Att polisanmäla är alltid rätt, även om den som mobbat är anonym, säger Isa Galvan och Linnea Holst.
Gå till toppen