Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Skåne

3 000-åriga fynd i bronsåldersgrav

3 300 år gamla bilder på bland annat djur, verktyg och en liten människogestalt. Det har identifierats av två experter på hällristningar i Sveriges största bronsåldersgrav, Kungagraven i Kivik.

Två experter på hällristningar har i ett privat forskningsprojekt identifierat nio tidigare inte kända figurer i Sveriges största bronsåldersgrav, Kungagraven i Kivik på Österlen.
– Vår i särklass mest intressanta upptäckt någonsin, säger arkeologen Tommy Andersson entusiastiskt.
Han och kollegan Andreas Toreld arbetar vanligtvis med Bohusläns hällristningar och har under åren dokumenterat tiotusentals bronsåldersristningar.
Men fynden i Kiviks kungagrav slår det mesta, enligt Andersson.

Flera av de nyfunna bilderna avtecknades visserligen redan 1756, men föll med tiden helt i glömska och upptäcktes inte ens i samband med mer omfattande arkeologiska undersökningar på 1930-talet då graven restaurerades.
De bohusländska arkeologernas intresse för Kiviksgraven väcktes då Toreld under ett helt annat uppdrag för fyra år sedan upptäckte den lilla människofiguren på en av de sju bildsatta hällar som fortfarande helt eller delvis finns bevarade. Deras undersökning dröjde dock till i höst, men med resultat att de den gångna veckan kunde presentera sina mer än 3 000-åriga fynd.

Bland dessa finns två bilder liknande ett plommonstop som forskarduon varken sett tidigare eller vågar sig på att tolka.
Tommy Andersson:
– Men på sin tid var de säkert välkända symboler. Byteshandeln var omfattande och bronsåldersmänniskorna delade bild- och formspråk över stora geografiska ytor. Bilderna berättade någonting, kanske som våra vägmärken. Vi vet genast att en skylt med en stuga och en gran betyder vandrarhem.
Men hur det mer exakt ligger till med den saken får andra forskare fundera på.
– Vi anade att det kunde finnas fler bilder och symboler än de redan kända. Det fanns det till vår stora glädje. Nu får andra försöka sig på att tolka dem, säger Andersson.
Gå till toppen