Himma

Auktionsfynd och renoveringslycka

Sandra Tauberman är hon inne på sitt fjärde totalrenoverade hus.

Ingenting är lämnat åt slumpen i Sandra Taubermans hem. Varje pinal är genomtänkt och placerad där för att den är en del i en större, harmoniserande helhet.
– Jag köper aldrig någon grej om jag inte vet var den ska stå. Sen kan det kanske verka lite töntigt att den saken ska stå precis bredvid den skålen, men inredning är mitt estetiska uttryckssätt. Det är min duk som jag målar på.
Det här är ett hem byggt för umgänge. På bottenvåningen finns det generösa vardagsrummet, med matgrupp och sittgrupp i barockstil, och en iögonfallande vacker handtryckt tapet från Lim och handtryck. Tv:n har gömts undan i ett vitrinskåp för att inte stjäla uppmärksamhet, och störa helheten.
Bredvid vardagsrummet fanns tidigare ett mindre kök och ett litet matrum, men där har familjen rivit väggen och ett stort och luftigt lantkök har skapats. Köksinredningen kommer från Ikea och överskåpen har de själva gjort av gamla spröjsade fönster. Som stänkskydd ovanför spisen satt först Marrakech-kakel, men Sandra Tauberman kände snabbt att det inte var rätt och rev bort det bara ett halvår senare. Nu syns istället gulnade receptsidor med vackra illustrationer hämtade ur en gammal kokbok bakom ett skyddande glas, bara en av många vackra detaljer som ögat fastnar på.
– Jag tycker att det ska vara mycket saker i ett kök, men det får inte vara en massa posthögar och gamla tidningar. Jag hatar när folk har det i köket. Det här är visningsytor, säger hon och pekar mot bänkskivan prydd med ett våningskakfat med färgglada grönsaker, egna ägg i en vacker ställning och pepparkvarnar i olika höjder.
Inredningen är inte resultatet av någon trendnyck, utan ett hem som fått växa fram efter flera års metodiskt samlande. Varje dag besöker Sandra Tauberman fem, sex nätauktioner för att se vad som finns.
– Jag har vuxit ifrån loppisar, det är inte alls billigt längre och sen är det bara skrot. Förr var ett fynd för mig ”åh, jag hittade den här för tio kronor” men i dag är ett fynd när jag hittar något unikt.
Trots att hemmet är minutiöst planerat och fyllt av antikviteter är det inget museum, utan ett funktionellt, levande hem.
– En del säger att det inte syns att det bor barn här, men antika möbler och äkta mattor är perfekta med barn. De kan klättra på ryggstöden till möblerna utan att de välter, och spilla på den äkta mattan och det hamnar bara ovanpå istället för att sugas upp.
Sedan Sandra Tauberman flyttade hemifrån har hon inte bott längre än tre år på någon plats, när hon blir färdig ett hus blir hon uttråkad och vill flytta. Nu är familjen Tauberman inne på sitt fjärde totalrenoverade hus, och med renoveringsvanan de skaffat sig så gick det snabbt att renovera huset, trots att det var ett omfattande arbete.
– Det finns inte en orörd yta i hela huset. Jag älskar att renovera, jag älskar till exempel att slipa golv. Då förvandlas jag till Ernst, jag går barfota på golvet och ser hur träet träder fram och hur rent allt är. Ett nyslipat golv och en nytapetserad vägg, det är religion för mig.
Nu är huset färdigt, men än går nog inte flyttlasset på ett tag. Det finns fortfarande den 2 500 kvadratmeter stora trädgården kvar att bita i, innan hemmet är fulländat. Framsidan ska vara en park, men på baksidan vill Sandra Tauberman att det ska vara umgängesytor och rabatter. Än så länge har hon lagt grusgångar, byggt en vinterträdgård, en pergola och anlagt en köksträdgård, men det finns mycket kvar att göra. Den stora gräsmattan ska krympas ner till gångar mellan blomstrande rabatter och lummiga buskage, men det blir längre fram. I höst har Sandra Tauberman en annan plan.
– Man tänker ju så när man håller på och jobbar med huset och trädgården, ”här ska jag sitta sen och här kan man sitta”, men sen sitter man ju aldrig. I höst tänker jag nog sitta.

Vi bor här

Vem: Sandra Tauberman, barnen Zigge 11 år, Milion 8 år och Elma 6 år, hunden Smilla, katten Lotus, hamstrar och hönor.
Gör: Utvecklingsledare på Utbildningsförvaltningen i Burlöv
Blogg: www.villavagen3.blogspot.se
Vilka är dina största stilinfluenser: ”Karin Larsson och William Morris. Karin Larssons hem Sundborn är inte bara pasteller. Hon mönstermixade mycket och använde mycket textilier på ett nytt sätt. Jag älskar många av William Morris tapeter, hans mönster och färger. Sen är de väldigt mycket jugend.”
Var hittar du inspiration: ”På Pinterest.com. Det är fantastiskt om man är intresserad av inredning och trädgård. Där finns en sådan bank av bilder.”
Vad skulle man aldrig hitta i ditt hem: ”Sådana där stora lampor med en massa armar, som står bakom en skinnsoffa. Eller en sådan där fet soffa med kopphållare och en lucka för fjärrkontrollen.”
Vad säger din inredning om dig: ”Jag tror att mitt hem säger väldigt mycket om mig, därför tycker jag nästan att det kan vara läskigt att släppa in folk ibland. Jag tror att man ser att jag är målinriktad och har ett behov av symmetri. Att jag har svårt för obalans.”
Om huset
Om: Huset har bara haft två ägare och när familjen Tauberman flyttade in bestod det av två lägenheter. Nu har huset sju rum och kök. På bottenvåningen finns det stora köket, ett vardagsrum samt ett gästrum. På ovanvåningen finns ett biblioteket och tre barnrum.
Byggår: 1931.
Storlek: 260 kvadratmeter.
Handla på auktion
Tänk på att provision tillkommer på priset och ibland klubbavgift när man handlar på en auktionsbyrå. Det kan bli 20–25 procent dyrare, så ta reda på det innan.
Min erfarenhet är att mattor i regel är lite mer slitna än det ser ut som på bilderna.
Kolla måtten noga. Man kan lätt bli lurad av bilder och inte förstå hur stor en sak är i verkligheten.
Zooma in bilderna. Köper du till exempel en soffa, zooma in armstöden och dynorna extra, där det slits.
En del auktionsbyråer anordnar visningsdagar. Är du nybörjare kan det vara bra att gå på en sådan, för att få lite känsla för hur sakerna ser ut i verkligheten jämfört med på bild. När man har mer vana så blir man bra på att läsa bilderna och se igenom dem.
Gå till toppen