Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Kulturarbete för husbehov

Behöver Lund ett nytt kulturhus? Eller flera? Och vad ska husen rymma? Författarna vill fylla Lunds nyaste kulturhus med ord.

I ett och ett halvt år har 450 kvadratmeter stått tomma ovanpå bokhandeln Gleerups på Lilla Fiskaregatan. Ljuset kastar långa skuggor över det mörka golvet, det finns gott om prång och snirkliga gångar. Ett tomt kök väntar på att få serva ett bokkafé. Sorlet från Stortorget och bussarna utanför når in i det stora rummet med fönster utåt gatan.
– Här vill vi ha ett bokkafé med ganska tung inredning, lite som Röda rummet, en litterär salong med plysch och mattor. Det ska vara tjusigt, men inte skrämmande tjusigt, säger Sophie Holgersson, projektledare för Litteraturhus Lund.
Eldsjälarna i den ideella föreningen Litteraturhus Lund drömmer om att skapa ett litterärt centrum i Öresundsregionen. I ena hörnet finns plats för visningsrum för små förlag. I andra änden förbereds kontor som kan hyras av författare och andra ”för en dag”. En scen ska ge plats åt litterära framträdanden och andra evenemang.
Verksamheten ska bygga på nära samarbete med Universitetet.
– Lund är en splittrad och delad stad, det händer så mycket vansinnigt intressant på Universitetet som aldrig kommer resten av staden till del, vi vill föra ihop det här, säger författaren Oline Stig.
Föreningen trodde att de skulle vara igång vid årsskiftet. Men så blir det inte. En halv miljon kronor saknas.
– Vi kan inte skriva på några papper innan vi vet att vi kan betala hyran, vi behöver en startpeng. Vi vill att politikerna ska få upp ögonen, säger Oline Stig.
Lokalpolitikerna har stött och blött kulturhusfrågan i decennier. Inför valet 2010 ville den rödgröna oppositionen bygga ett kulturhus för 120 miljoner som skulle stå klart 2014. Alliansen sade tvärt nej. De kunde tänka sig att bygga om Stadshallen till kulturhus och kanske, kanske göra Folkparken till kulturcentrum.
Nu har det gått fyra år. Stadshallen har inte byggts om. Folkparken är fortfarande ett sorgebarn som pockar på uppmärksamhet. Kulturverkstaden Stenkrossen lever på nåder i Spyken Södras lokaler. Den gamla industrilokalen ska rivas för att ge plats åt bostäder. Eller?
I Sydsvenskans politikerutfrågning i fredags öppnade Socialdemokraternas Anders Almgren plötsligt för att verksamheten på Stenkrossen skulle kunna vara kvar i lokalerna, om de kommer till makten.
– Jag tror att vi ska titta på det här en gång till, sade han.
Idén att flytta Stenkrossens verksamhet till ett kulturhus på Öresundsvägen tvärdog i våras när politikerna drog i handbromsen. Förslaget blev för dyrt och de kritiska rösterna mot att lägga ett kulturhus utanför centrum för många.
I Sydsvenskans politikerutfrågning vill de flesta partierna låta Stadshallen bli Lunds kulturhus. En del tycker att huset redan uppfyller kraven. Andra vill göra mer av det som redan är.
Folkpartiet står för det allra senaste utspelet. De vill undersöka möjligheten att bygga på Stadsbiblioteket med en våning och göra det till samlingsplatsen för olika sorters kultur.
Samtidigt både bromsar och gasar andra aktörer i staden. Kulturmejeriet, som är en samlingsplats för konserter, filmvisning och olika klubbar tvingades i våras säga upp tre anställda. Verksamhetsbidragen räcker inte.
– Konsertutbudet med lokala band och kulturarrangemang med mindre aktörer kan vi inte lägga resurser på. Vi drar också ner på dokumentärfilmklubben Doc Lounge, det blir bara några fåtal träffar under hösten, säger Fredrik Jönsson, verksamhetsansvarig.
Han låter betydligt gladare när han pratar om Kino, biografen mitt emot Domkyrkoforum som kan bli stadens nya filmhus, med fler salonger och en uteservering. Allianspartierna har lovat 700 000 kronor om året och ett tjugoårigt hyreskontrakt ligger klart för påskrift. Fredrik Jönsson som är verksamhetsansvarig även här är hoppfull:
– Oppositionen är också positiv. Det blir invigning senast 2016.

Moderaterna

”Kultur- och fritidsutbudet ska komma hela kommunen till del och kommunens kulturlokaler ska utnyttjas bättre. Vi satsar på att ha Kino som ett centralt beläget film- och kulturhus öppet för olika evenemang. När en kongressanläggning står färdig ska den kunna användas för till exempel olika gästspel.”
Miljöpartiet
”Miljöpartiet vill se ett större centralt kulturhus men också satsa på befintliga, lokala kulturhus. Vi vill att naturliga mötesplatser spridda över hela kommunen blir samlingsplatser för lokal kultur. Med fritidsledare och generösa öppettider kan bibliotek och medborgarkontor bli kulturhus.”
Förnyalund
”Det blir inte ett kulturhus. Ett levande centrum behöver många! Vi utgår ifrån redan nu aktiva hus, som vi förstärker. Filmens hus, litteraturens hus, teaterns hus, konstens hus. Små mötesplatser, som arbetar med kulturen, ska bättre uppmärksammas. På önskelistan finns ett nybygge: ett musikens hus.”
Sverigedemokraterna
”Det är tveksamt om det är just ett nytt kulturhus som behövs. Att plöja ner kulturpengarna i fastigheter är nog fel väg, det är bättre att stödja olika verksamheter direkt, så de kan hyra lokaler när de behöver.”
Socialdemokraterna
”Vi avsätter 100 miljoner kronor för investeringar i kulturhusen i Lund de närmaste tre åren. Fördelningen av satsningarna ska göras i dialog med Lundabor och kulturlivet. Det kan rymma en större scen på Mejeriet, ombyggnad av Stadshallen till ett modernt kulturhus, samt upprustning av Folkparken.”
Kristdemokraterna
”Kulturhus bör kunna byggas under mandatperioden.”
Folkpartiet
”Folkpartiet vill skapa ett centralt kulturhus som ska fungera som en mötesplats för olika kulturyttringar som musik, teater, konst och dans. Det är viktigt med samarbete med olika aktörer som fritidsgårdar, stadsdelsbibliotek, föreningsliv, kulturskolan, studieförbunden och fristående kulturaktörer. ”
Feministiskt initiativ
”I sin granskande och reflekterande roll är kultur en viktig del i upprätthållandet av demokratin, därför måste kulturlivet representera alla grupper i samhället. Ett kulturhus kommer att ha ett jämställt utbud som ger marginaliserade grupper en röst och delaktighet i kulturen. Vi vill öka stödet till kulturen.”
Vänsterpartiet
”Vi vill att Stenkrossen, som idag är ett av Lunds populära kulturhus, finns kvar även i framtiden. Huset har ett väldigt bra läge, även om det kräver en del renovering. Vi vill inte se ett nytt kongresscenter vid stationen utan istället satsa på ett konserthus.”
Centerpartiet
”Centerpartiet motsätter sig större satsningar som syftar till att få in allt under samma tak. Förslaget om en utvidgning och utbyggnad av Kino är fullt tillräckligt. Vi vill ha flera mindre scener och lokaler runt om i kommunen, alla kommunens invånare bör ha möjlighet till kulturupplevelser i sin närhet.”
Läs alla artiklar om: Valet i Lund 2014
Gå till toppen