Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Wåhlander lyckas med sitt uppdrag

Jakriborgssalen, Hjärup, 6/9. Lundalands filharmoniska orkester. Dir: Kristofer Wåhlander.

Klang- och jubelfest i Jakriborgssalen, Staffanstorps kommuns stolta konserthus, dit Lundalands filharmoniska orkester återvänt med sin specialitet, Operagala. Förra året gästades Borgeby i Lomma kommun, i år går tvådagarsturnén vidare till Löddeköpinge uti Kävlinge kommun. Lundaland forever!
Dirigenten och primus motorn Kristofer Wåhlander mönstrade en orkester på sextio musiker, en operakör med femtiotalet medlemmar – Helsingborgs konserthuskör och Irenakören – två solister och åtskilliga hundratal i en sydländskt entusiastisk publik.
Lokalen kunde väl gärna ha varit mer i stil med själva området, mer hanseatisk. Men akustiken är det inget fel på, inte på den professionellt arbetande orkestern och absolut inte på solisterna, den högpresterande sopranen Gitta-Maria Sjöberg och tenoren Ahmed Agadi, som stod för italiensk tenorglans, en röst med rötter i Kazakstan men nu rotad i Sankt Petersburg.
Programmet innehöll flotta körnummer ur Verdis och Puccinis förstasortering (Verdis ”Aida” och ”Nabucco”, Mascagnis ”Cavalleria Rusticana” och Bizets ”Carmen”.)
Orkestern interfolierade med lämpliga intermezzi och solisterna avfyrade ett batteri kända och (sönder)älskade arior och scener, till exempel ur ”Tosca” – Toscas bön och Sången till livet. Gitta-Maria Sjöberg är ju en betydande och mogen artist, Ahmed Agadi har ett ståtligt och volympräktigt röstmaterial att briljera med och finputsa. Den som vill höra Gitta-Maria Sjöbergs sopran i annan kontext kan uppsöka Palladium i Malmö den 21 september, då hon ger ett romansprogram med pianisten Tom Ernst.
Den sympatiske Wåhlander och hans stora gäng lyckas med sin föresats: att ge en stor och bred lyssnarskara en berikande musikupplevelse på en okonventionell scen, med lättgillgänglig musik och hög igenkänningsfaktor.
Vad ska ske härnäst? Nästa år är jubileumsår för både Carl Nielsen och Jean Sibelius. Varför inte ”Fynsk Foraar” och ”Finlandia” – den finns även med kör i slutet!
Gå till toppen