Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Ny tågsatsning på 1,8 miljarder i Skåne

Om fem år kommer 25 nya pågatåg att trafikera några av de 19 nya stationerna som ska byggas runt om i Skåne. Det förslaget väntas kollektivtrafiknämnden anta i slutet av september.
De nya tågen kommer att kosta 1,8 miljarder kronor och då är två nya Öresundståg också inräknade i notan.
– Det är ju en investering som slås ut på flera år. En investering för att ta ansvar för jobben och klimatet, säger Mats Persson (FP), ordförande i kollektivtrafiknämnden.
Formellt antas förslaget när kollektivtrafiknämnden sammanträder i slutet av september men eftersom femklövern är överens är det i princip bara en teknikalitet. Det slutgiltiga beslutet tas i regionfullmäktige senare i höst.
– Då kommer vi trycka på knappen så att säga. De nya pågatågen har 260 sittplatser så för varje tåg ökar vi kapaciteten i tågsystemet rejält. Framför allt ger vi resenärerna fler resemöjligheter med den här satsningen.
De nya tågen kommer att läggas till den befintliga tågflottan. De behövs för att trafikera de 19 nya stationerna som ska stå färdiga inom loppet av tio år.
– Vi pratar Trelleborg, Lomma, Furulund, Svalöv och uppe i Ängelholmstrakten till exempel. Vi ser ett ökat resande i Skåne och eftersom vi bygger ut med fler stationer så behöver vi också fler tåg för att trafikera sträckorna, säger Mats Persson.

Här planeras nya tågstationer i Skåne

Lomma
Furulund
Svalöv
Kågeröd
Billesholm
Trelleborg
Rosengård
Klostergården
Tjörnarp
Kvidinge
Färslöv
Barkåkra
Östervärn
Persborg
Västra Ingelstad
Östa Grevie
Veinge
Knäred
Trelleborg Ö/N
De nya stationerna väntas vara färdiga inom en tioårsperiod.
Gå till toppen