Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Varför en feministisk konstfestival?

Alexandra Hvalgren, konstvetare och en av initiativtagarna till Feministic Art, en feministisk konstfestival med popup-utställning som äger rum på Stpln i Malmö mellan den 9 och 12 september.

Alexandra Hvalgren.Bild: Alexandra Hvalgren
– För att konstvärlden kan vara extremt ojämlik, exkluderande och stängd. Det här är vårt sätt att påverka. Vi vill förmedla konst som bjuder in, välkomnar och förklarar. Vi vill peppa unga tjejer och killar till att faktiskt göra saker. Det handlar om att öppna upp istället för att explodera.
Hur ska ni göra det?
– Vi har ett ambitionsperspektiv – vi tycker att det är viktigt att prata om projekt, drivkraft och ambition. Vi har startat utställningen som vi tycker saknas. Det är det det handlar om. Att våga ta steget, att göra det själva istället!
Vad kommer att stå på repertoaren?
– Vi har en fast utställning varje dag, så man kan komma och bara titta på verken. Lisa Ewald har till exempel gjort ett tre meter brett graffitiverk. Det är bara ”up and coming” konstnärer som ställer ut, mellan 20 och 30 år. Vi har också ett program med två punkter per kväll. Bloggaren Michaela ”Hej blekk” Larsson pratar om kroppen, och om hur man försörjer sig som konstutövare och bloggare. Och så kommer det en queerperformance, en grupp som heter Per Får Mens.
Vem borde gå?
– Den som är sugen på någonting som inte är så traditionellt, någonting som sticker ut. Om man vill veta mer om feministisk konst och bli peppad. Om man ångrar att man aldrig började måla.
– Jag hade velat få den här extraknuffen när jag var 19 år. Jag tycker att det är viktigt at unga personer kommer men även medelålders människor kan komma och lära sig om vad som pågår i den yngre generationen.
Gå till toppen