Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Ingenjörskonst motar algsörja

Algblomningen i Östersjön kan inte stoppas med effektivare reningsverk eller strängare krav på jordbruket.
Det anser Sverige som nu föreslår övriga Östersjöstater att börja pröva åtgärder ute till havs.
Syrepumpning och muddring är två tänkbara metoder.

– Det handlar om att försöka skynda på Östersjöns återhämtning med tekniska lösningar, säger Anders Alm, departementssekreterare på miljödepartementet.
I nästa vecka åker han med förslaget till Helsingfors och ett möte med Helcom (Helsingforskonventionen) som är ett mellanstatligt samarbete för att lösa Östersjöns miljöproblem.
Utsläppen av gödningsämnet fosfor från reningsverk, industrier och jordbruk har minskat kraftigt de senaste tjugo åren.
Ändå blir algblomningarna fler och kraftfullare och döda havsbottnar – som är en konsekvens av övergödningen – fortsätter att breda ut sig.
I höstas påvisades till exempel för första gången akut syrebrist i ett område söder om Ystad.
Anders Alm säger att det skulle ta femtio eller hundra år för Östersjön att återhämta sig om det bara görs åtgärder på land.
– Länderna runt Östersjön är olika duktiga. Men de bygger reningsverk och minskar näringsläckaget från jordbruket. Trots det blir situationen inte bättre.
Bottnarna rymmer väldiga mängder fosfor som frigörs under syrefria förhållanden.
Enligt Anders Stigebrandt, professor i oceanografi, är mängden fosfor som frigörs från bottnarna tre gånger så stor som den som tillförs från vattendrag och andra källor på land.
Lösningen från Stigebrandt och hans forskargrupp är att pumpa syrerikt vatten från ytan ner till botten för att binda fosforn.
Metoden har prövats i mindre skala i Byfjorden vid Uddevalla och han ser bara fördelar:
– I stor skala i Östersjön skulle syresättningen också vara till gagn för torsken.
Anders Alm har med sig en liten knippa med förslag till Helsingfors som han hoppas att Helcoms experter ska utvärdera.
En metod är just Stigebrandts syrepump.
En annan går ut på att kemiskt binda fosforn till bottensedimentet.
En tredje metod är att muddra upp det övre, näringsrika lagret av bottensedimentet.
– Muddringen handlar inte om att vispa upp bottendy med skopor utan att försiktigt suga upp sedimentet, säger Anders Alm.
Han tror inte att det är självklart att Helcom välkomnar tankarna på att använda ingenjörskonst för att bromsa algblomning och bottendöd.
– De som vill göra skräckpropaganda av det här kallar det geoengineering och säger att vi manipulerar naturliga system. Men vi manipulerar på många andra sätt till exempel genom storskaligt fiske och våra jordbrukslandskap, säger departementssekreterare Anders Alm.
Gå till toppen