Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

"Jag stapplade i mål efter 32 timmar"

HALLÅ DÄR…
…Oskar Henriksson, 20 år från Lund, som i helgen sprang ultraloppet Transylvania Trail Traverse i Rumänien. Sprang du på Dracula?

Oskar Henriksson.Bild: Privat
– Nej, det gjorde jag inte. Det var skönt. Men starten låg ungefär fem kilometer från Vlad Tepes slott, mannen som Draculalegenden är baserad på. Det var ett häftigt slott.
Berätta om loppet
– Det var superlångt, och dessutom sprang jag lite fel redan på första varvet så distansen blev bra mycket mer än de planerade 106 kilometerna. Jag hade sprungit efter en rumän och låg ganska bra till i fältet. Men efter en liten checkpoint valde jag fel väg och sprang 400 höjdmeter ner för berget tills jag kom till en by. Där gick jag in på en liten restaurang och så fick mannen där försöka förklara var jag var.
– Jag ville ju inte ge upp, så jag fick vända tillbaka. Många fick bryta för att de kom fel.
Vad hände på natten?
– Då var vi en liten grupp. Det var perfekt att ha sällskap när det var mörkt. Uppe på en bergstopp var det en vätskestation, och de som bemannade den ville nästan inte släppa iväg oss för det var så dimmigt och blåsigt och mörkt. Men vi var ett tiotal som gick tillsammans mesta delen av natten. Fast några gav upp – en tog en taxi när vi kom ner från berget.
Inför loppet var du lite orolig för att stöta på björnar – såg du några?
– Inte vår grupp. Vi var väldigt noga med att vissla och hojta hela tiden, och vi hade bjällror på ryggsäckarna. Det var en bra strategi att prata och småsjunga lite hela tiden. Men en löpare blev hundbiten i låret och fick åka till sjukhus. Det var många vallhundar i bergen.
– Andra såg björnar. Och jag såg vildhästar.
Vad var svårast?
– Det värsta var terrängen, det var den som tog kål på folk. Det var oerhört brant. Det blev ungefär 9000 höjdmeter för mig – det är ju som uppför Mount Everest. Speciellt utför blir man väldigt trött i framsidan av låren. Så jag stapplade i mål efter 32 timmar och 25 minuter.
Hur mådde du då?
– Det var skönt att få sitta ner. Och den första vattenmelonen jag fick där smakade fantastiskt gott!
Bara 14 av ungefär 60 startande kom i mål – ska du göra något sådant här igen?
– Ja, faktiskt. Det är så häftigt, en sådan utmaning. Nu har jag samlat ihop poäng till Ultra Trail Mont Blanc – det är lite som ultralöpningens Vasalopp – och hoppas komma med där.

LÄS MER

Se Oskar Henrikssons bilder från Transylvania Trail Traverse och läs hans egen berättelse på hans blogg.
Gå till toppen