Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Malmström ny handelskommissionär

Som handelskommissionär får Cecilia Malmström (FP) en av de tyngsta posterna i EU:s nästkommande "regering".
Uppdraget blir stentufft: att driva igenom det stora, men även ifrågasatta, frihandelsavtalet med USA.

Cecilia MalmströmBild: Albin Brönmark
– Det känns jättebra. Det här är en oerhört spännande portfölj för mig personligen men också viktig för Sverige och Europa, säger Malmström på en snabb pressträff uppe på kontoret i Barlaymont-skrapan i Bryssel.
Frihandelsavtalet TTIP kommer att dominera hennes arbete stort under de närmaste åren.
"Jätteviktigt avtal"
– Det är ett jätteviktigt avtal för både Europa och USA och kan leda till många jobb och ekonomisk tillväxt. Det är en central del i den ekonomiska återhämtningen i Europa. Sedan finns det naturligtvis utmaningar: en del är reella, en del är nog föremål för ganska så mycket myter och spekulation, men det ska bli spännande att ta itu med det.
Förhandlingarna har redan ifrågasatts, framför allt från vänsterhåll, för att dels vara alldeles för hemliga, dels ge alldeles för stora rättigheter för storföretagen gentemot enskilda länder. Inte minst i EU-parlamentet lär handelskommissionären få det tufft för att överhuvudtaget ha en chans att driva igenom avtalet – vilket ändå är Malmströms uttalade mål.
– Mitt jobb är att förhandla klart det här avtalet. Det är ett tydligt mandat från Jean-Claude Juncker och från medlemsstaterna. Det avtalet ska vara klart och ambitionen är att det ske nästa år, säger Malmström.

TT: Du är inte orolig för att det här är ett kamikazeuppdrag?
– Det är en het potatis, naturligtvis. Men jag har jobbat fyra och ett halvt år med ganska många andra heta potatisar – migration och asyl och traffickingfrågor. Men visst, det är en svår fråga. Men vi ska sätta oss lugnt och sansat och gå igenom det här.
– Det finns många myter kring vad som står där och vad som är på väg och så vidare som faktiskt inte är sant. Jag tror att vi kommer att få en bra dialog med medlemsländerna, med Europaparlamentet och naturligtvis med amerikanerna.
Gå till toppen