Ekonomi

Neurovive i miljardaffär

Lundaföretaget Neurovive har tecknat ett miljardkontrakt med ett amerikanskt bioteknikbolag.

Affären omfattar Neurovives läkemedelskandidat för behandling av kronisk hepatit B som ger infektion i levern. Det är amerikanska Oncore Biopharma som köpt rätten att vidareutveckla och kommersialisera läkemedelskandidaten som har namnet NVP018.
Avtalet innehåller ersättning till Neurovive i flera olika delar som tillsammans är värda 150 miljoner dollar (cirka 1 065 000 000 kronor) exklusive royaltyutbetalningar.
Neurovive får en initial utbetalning samt ett antal villkorade utbetalningar som är baserade både på definierade delmål och försäljningsmål.
Grunden till miljardaffären hittade Neurovive när företaget köpte en plattform av ett engelskt bolag som var på väg att utveckla en medicin för hepatit C, berättar Jan Nilsson, operativ chef på Neurovive och den som fått avtalet på plats.
– Vi letade efter potenta cyklofilinhämmare för att ta fram nästa generation mediciner mot hjärn- och hjärtskador och hittade det hos det engelska bolaget. I våra studier upptäckte vi också att det fanns möjligheter till ett läkemedel mot hepatit B, berättar Jan Nilsson, operativ chef på Neurovive.
Bolaget presenterade sina fynd på två stora leverkonferenser i USA och Europa och för flera läkemedelsbolag.
– Varför valde vi då Oncore?
– Jo för där finns de personer som tagit fram en effektiv medicin mot hepatit C. Vi såg att det fanns stora utvecklingsmöjligheter och att det kunde gå ganska snabbt. Det är bra för både patienterna och oss, säger Jan Nilsson.
Tanken är att storaffären ska ge skjuts åt Neurovives huvudfokus läkemedel som sätts in vid behandling av akuta hjärt- eller hjärnskador.
– Vi har ett års uppföljning av vår fas III-studie av medicinen för behandling av hjärtattacker. I mitten av nästa år vet vi resultatet av studien. Är allt bra kan vi lämna över ett läkemedel till regulatorisk bedömning under 2016, säger Jan Nilsson. lotta satz

Neurovive

Lundaföretaget Neurovive Pharmaceutical AB utvecklar i huvudsak läkemedel inom mitokondriell medicin för behandling av akuta hjärt- och hjärnskador.
Gå till toppen