Världen

Inga belägg för ”snyltande”

Danska politiker har startat ett ordkrig om det svenska flyktingmottagandet.
Nu medger Søren Espersen från Dansk folkeparti att han inte har något belägg för den ”välfärdsturism”, han varnar för.

”Det är ju vanligt sunt förnuft” är Espersens enda svar, när han pressas av journalister om hur den svenska politiken kan skada Danmark.
Fredrik Reinfeldts tal om att svenskarna måste ”öppna sina hjärtan” för flyktingar från Syrien och Irak, och att kostnaden för mottagandet beräknas öka kraftigt, har väckt stort uppseende i Danmark.
I måndags gick så Søren Espersen, från det invandringsfientliga Dansk folkeparti, till attack mot den svenska linjen.
Tidningen Berlingske gjorde stor sak av hans varning för att flyktingar så fort de får svenskt medborgarskap kommer att åka till Danmark och kräva danska bidrag. Espersen hävdar också att den svenska ekonomin kommer att kollapsa av flyktingmottagandet.
Vid ett senare tillfälle pressas Espersen av Berlingske på dokumentation om svensk ”välfärdsturism”. Det finns inga kända fall de senaste åtta åren – då Sverige har haft en mycket generösare asylpolitik, och tagit emot mångdubbelt fler flyktingar.
”Jamen, så blir det” svarar Espersen irriterat.
I dansk press har näringsminister Annie Lööf (C) avfärdat de danska farhågorna som ”hjärnspöken”.
Migrationsminister Tobias Billström (M) efterlyser i en intervju med Berlingske istället mer solidaritet i den danska asylpolitiken. Detsamma gör demokratiminister Birgitta Ohlsson och regionpolitikern Mats Persson, båda FP, i Sydsvenskan.
Om det bara var Søren Espersen och Dansk folkeparti, som ville stänga Öresundsbron för svenska medborgare som en gång invandrat, skulle ordkriget inte blivit så häftigt.
Men den danska justitieministern Karen Hækkerup (S) lovar att ta upp saken om ”välfärdsturism” med den svenska regeringen, med brasklappen ”om det visar sig bli ett problem”.
Borgerliga Venstre, som troligen bildar regering efter nästa danska val, aviserar redan en mycket stramare asylpolitik.
– Vi menar att man bör hjälpa de fattigaste flyktingarna, som inte har råd att resa, i närområdet, säger Venstres rättpolitiske talesman Karsten Lauritzen.

Flyktingmottagande

Danmark tog emot 7 557 asylsökande 2013. I år beräknas antalet bli 10 000.
Syrier som söker asyl i Danmark, får i flesta fall tillfälliga uppehållstillstånd.
Sverige beräknas ta emot 80 000 asylsökande under 2014. Här får syrier permanent uppehållstillstånd.
Gå till toppen