Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Så säger politikerna: Kan ni finansiera era vallöften?

Pia Kinhult (M)

Regionstyrelsens ordförande i Skåne.
Föreslår: ökad satsning på cancervården, en jobbsatsning för unga, och fem nya vårdval.
Kostnad: cirka 550 miljoner kronor om året kommande mandatperiod för alla vallöften.
Kan ni finansiera era vallöften?
– Vi ser att det finns en utökad ram på 1 400 miljoner, sedan fördelar vi satsningen på cancermiljarden över mandatperioden. Vi ser inga bekymmer med att klara en sådan prioritering utan att vi prioriterar bort en normal prisuppräkning på 700- 800 miljoner.
– Men vi har inte tagit höjd för vad som kommer från staten. Det räknar Socialdemokraterna in i sina löften. Vi räknar allt annat lika. I vår kalkyl är det ren bonus som kommer från regeringen, om det nu skulle bli så att det sitter en s-regering i Stockholm och vi styr i Skåne.

Henrik Fritzon (S)

Utmanar Pia Kinhult om posten som ordförande efter valet.
Föreslår: 2 000 fler anställda i vården, 300 nya vårdplatser, tio nya vårdcentraler och filialer.
Kostnad: Cirka en miljard om året i lönekostnad för 2 000 anställda.
Kan ni finansiera era vallöften?
– Vi behöver en höjd regionskatt med upp till 50 öre för att klara de vallöften vi har lagt. 40 öre ger ungefär en miljard, men med 50 öre får vi lite mer flexibilitet. Vi får också en intäkt som vi räknar med om S bildar regering med en kvarts miljard i ökade bidrag. Pensionskostnaderna kan påverka skatten lite grann, men vi har ett spelrum upp till 50 öre och behöver inte höja mer.
– Vi överväger att göra skattehöjningen i två steg, först en lite mindre för att se hur stort behovet är och sedan lägga på lite till. Men 50 öre är verkligen max.
Gå till toppen