Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Rausings undvek möte med varslade arbetare

Fabrikspersonal från Tetra Pak försökte förgäves på fredagen att träffa bröderna Rausing när ägarfamiljen var på besök i Lund.

Efter fyra timmars väntan vid företagets huvudreception visade det sig att ägarrepresentanterna inte var villiga att möta de uppsägningshotade.
– Jag tycker det är rent ut sagt ryggradslöst av dem att inte kunna komma ut och se människor i ögonen, fast många lagt en stor del av sina liv på den här arbetsplatsen, säger Ola Kollén, 48, fabriksarbetare.
Beskedet om att Tetra Pak planerar att lägga ner förpackningsfabriken i Lund med 250 anställda kom för två veckor sedan.
Ola Kollén började för första gången på Tetra Pak 1981 som sommarjobbare. Han är ett av många exempel på att Tetra Pak inte bara är ett familjeföretag på ägarsidan utan också bland anställda.
Hans syster Eva Kollén-Billström jobbar i koncernen, liksom en svåger. På plats framför receptionen är även hans pappa Bertil Kollén, som tillbringat mer än 35 år i företaget, men numera är pensionär.
– Det här hade aldrig hänt på Hans och Gad Rausings tid. De brydde sig om oss, säger Bertil Kollén.
Han säger att han kommit för visa sin solidaritet med alla anställda som hotas av uppsägning.
– Vi trodde länge att det här var världens tryggaste anställning, men nu finns det inte längre några svenskar i ledningen. Besluten fattas av ekonomer i Schweiz. De har ingen känsla för Lund som själva fundamentet i koncernen, säger Bertil Kollén.
Bröderna Finn och Jörn Rausing, huvudägare till Tetra Pak-koncernen, var igår på företaget för den årligt traditionella lunchen med ordförandena för de fem facken på Tetra Pak.
– Jag känner mig varken mer pessimistisk eller optimistisk efter mötet. Vi griper efter varje halmstrå och inget definitivt beslut är taget. Min bild är att detta är svårt även för ägarna trots att de inte bott i Lund på många år. Jag uppfattar Finn Rausing som en bra människa som tänker på de anställda, säger Niklas Starow, grafikerordförande.
Runt femtio personer var på plats när anställda på fabriksgolvet och anhöriga samlats utanför huvudingången för att kunna prata med ägarna. Men bröderna Rausing använde inte huvudentrén. På väg in och ut passerade deras limousin genom en sidopassage.
Protestaktionen beskrevs av de som samlats som ett spontanbeslut utan någon egentlig arrangör.
– Men alla har varit överens om att det skulle gå lugnt och värdigt till, inga banderoller, inga slagord och inga vilda scener. Vi tar ansvar för produktionen och vill visa att vi tillsammans driver en högeffektiv fabrik som det saknas rationella motiv till att lägga ner, säger Ola Kollén.
En begäran från anställda om att få ledigt två timmar i samband med besöket, nekades av företaget.
– Samtidigt kunde de stänga fabriken två dagar när beskedet att vi skulle läggas ner kom. Så det känns lite synd, säger Mikael Ekvall, som slöt upp under sin lunchpaus.
Reaktionerna motbröderna Rausings ställningstagande att inte möta andra anställda än fackens representanter var starka.
”Fegt”, ”Svagt”, ”Sorgligt”, ”De kan väl åtminstone visa sig”, ”Familjen sviker oss”, löd några kommentarer.
– Jag var här från tidigt på morgonen för att inte kunna missa dem. Vi vet ju inte alls vilket beslutsunderlag Rausings fått av styrelsen. De kanske inte är medvetna om hur bra det fungerar här i Lund, säger Per Forsberg, skyddsombud med över 30 år som anställd.
Familjen Rausing vill inte kommentera fredagens besök, meddelar Tetra Pak.
Gå till toppen