Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Fortsatt rödgrönt styre i Malmö

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) fortsätter styra Malmö i majoritet.

Malmös socialdemokrater utstrålade självförtroende inför rösträkningen till kommunvalet när de höll valvaka i Folkets hus.
Och när större delen av rösterna var räknade visade resultatet att stadens nuvarande styre, Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, får fortsatt förtroende.
"Ett tydligt stöd för kommunledningen som den ser ut idag", sade kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh.
Det blir ett majoritetsstyre.
Sverigedemokraterna går framåt men når inte sitt mål att få inflytande i Malmöpolitiken som vågmästare. Men SD är liksom tidigare tredje största parti i fullmäktige och lär ta stor plats i debatten.
För Malmös socialdemokrater var det viktigt att ta makten med sin nya ledare Katrin Stjernfeldt Jammeh. Ilmar Reepalu, som avgick som kommunstyrelseordförande förra året efter 19 år på posten, har varit en röstmagnet. I sina valanalyser brukade S peka ut Ilmar Reepalu som orsaken till att Malmöborna gett Socialdemokraterna starkare stöd i kommunvalet än i riksdagsvalet. Skillnaden år 2010 var 6,3 procentenheter. Den här gången var skillnaden cirka 3.
Vänsterpartiet ökade kraftigt i Malmö. Det bör innebära att V får större inflytande i den rödgröna alliansen kommande mandatperiod. Samarbetet kan underlättas av att Katrin Stjernfeldt Jammeh står längre till vänster än vad företrädaren Ilmar Reepalu gjorde. Till exempel är Stjernfeldt Jammeh motståndare till vinstuttag i välfärden medan Reepalu har uttryckt att det är bättre att ställa kvalitetskrav.
Valresultatet pekar även på att Feministiskt initiativ (Fi) tar mandat i Malmö kommunfullmäktige. Katrin Stjernfeldt Jammeh har sagt att hon välkomnar Fi, det är uppenbart att de skulle stötta en rödgrön koalition.
Moderaterna följer rikstrenden och gör ett svagt valresultat i Malmö. Partiet gick till val med ett nytt toppnamn, Stefan Lindhe och valförlusten kan leda till en intern diskussion i partiet om ledarskapet. Förra oppositionsledaren Anja Sonesson, som oväntat petades från förstaplatsen i början av året, står trea på valsedeln och hon har inte svarat på frågor från media om sin framtid i partiet.
Folkpartiet backade något. Och satsningen på en lokal allians blev ingen framgång även om Centerpartiet möjligen lyckas ta sig in i fullmäktige.
SPI Välfärden riskerar att åka ur Malmö kommunfullmäktige – det hjälpte inte att partiet värvade ett antal profilerade moderater inför valet, bland andra riksdagsledamoten Staffan Appelros och Carl-Axel Roslund.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet gick till val som enskilda partier men har styrt Malmö i en koalition sedan 2006 och med detta valresultat kommer samarbetet att fortsätta.
Miljöpartiet lär fortsätta ligga lågt med den liberalare delen av sin politik – valfrihet i välfärden – i den rödgröna alliansen. Istället lär MP fortsätta vara drivande i trafikpolitiken. Det har varit lätt för MP att få med sig V och S på att begränsa biltrafiken i centrum.
Klicka här för att se röstsiffror för varje valkrets.
 

Relaterat

Gå till toppen