Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Killar betygsätter öppet yngre tjejers utseende på gymnasieskola

Tjejer som precis börjat på gymnasieskolan Procivitas i Helsingborg bedöms för sitt utseende av killar i tredje årskursen. Poängsättningen rör upp starka känslor, men rektorn tonar ner händelsen.

– Det är fruktansvärt förnedrande att som tjej bli bedömd för sitt utseende bara för att man börjar på en ny skola.
Det säger en av de personer som oberoende av varandra berättar om vad som förekommer på gymnasieskolan Procivitas i Helsingborg. Det ska ha hänt nyligen i samband med skolstarten och även tidigare år.
– Killar i trean står med pingisracket som de har klistrat siffran 10 på. När en tjej som anses vara snygg går förbi höjer de sitt rack, annars håller de ner det mot marken.
Syftet med rankningen är att välja ut de tjejer som ska vara med på insparken, det vill säga aktiviteter för att initiera de nya eleverna på skolan.
– Ett vidrigt beteende. Jag blir så förbannad över att tjejerna värderas på detta sätt, säger en annan av tidningens källor.
Personen berättar också att elevernas utseende ofta diskuteras i olika grupper på facebook och att nollningen med de utvalda går ut på att "supa ner tjejerna".
Henrik Heide är rektor på Procivitas i Helsingborg. Han känner till att det nyligen har förekommit "en form av nollningshistoria" på skolan.
– Jag fick höra talas om det i fredags och har pratat med några elever den här veckan. Men jag har fortfarande inte full klarhet i exakt vad som har hänt, mer än att det handlar om poängsättning. Det är förstås inte okej om det skulle stämma, säger han.
Att det är långt ifrån alla elever i tredje årskursen som deltagit, är han i alla fall säker på.
– Det lär röra sig om en liten klick, och ska även ha förekommit i fjol. Men ingen i personalen har sett något.
Eleverna använder ordet nollning, enligt Henrik Heide, och någon officiell sådan sanktioneras inte av skolledningen.
– Men när det kommer nya elever brukar det bli någon form av aktivitet där gamla elever gör något roligt för dem, lekar eller annat. Det i sig är inget exceptionellt utan har funnits på många skolor under lång tid.
De personer som vi har pratat med använder orden förnedrande och fruktansvärt. Men du verkar inte så upprörd över händelserna?
– Det är under utredning och jag har själv inte fått några stora reaktioner från eleverna. Nu ska vi kartlägga vad som egentligen har hänt genom att föra fler samtal.
Gå till toppen