Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Min fantasi om det goda lantlivet

Ibland glömmer jag att jag är en rastlös själ med ett stort behov av sociala kontakter och att det hela tiden ”händer något”. Istället drömmer jag mig bort till en alternativ tillvaro. Till ett liv där jag och min familj bor på landet, helst i ett skogsbryn med en liten badsjö precis intill. Kanske finns det några åkerlappar och en och en annan kohage i omgivningen och vår enorma tomt rymmer förstås både stora trädgårdsland och knotiga fruktträd.
JA! Stilig kotte. Naturen får gärna komma hem till mig i form av den fina tallkotteplanschen från Form us with love. Bonus är att 15 procent av intäkterna går till WWF. 50x70 cm, ca 399 kr, Paper Collective.NJA... Naturens förgänglighet. En kompis fick några fina möbler i form av trästubbar direkt från skogen när hon var med i ett gör-om-hemma-program. Fint först, men sedan började de ruttna…Bild: Form us with love
Här ska jag leva med jord under naglarna, rosor på kinden och solsken i blick. Här ska jag bli ett med naturen, bruka jorden och ha Bondepraktikan som rättesnöre istället för smartphonens digitala kalender. Jag ska kunna peka ut väderstrecken utan mobilens gps-funktion, identifiera djurspillning och slänga upp ett fullgott vindskydd utan verktyg. En sympatisk blandning mellan en händig McGyver, en eftertänksam Dalai Lama och en frejdig Skogsmulle, helt enkelt.
Istället för att äta flottig hämtmat direkt ur pappersförpackningen framför någon tv-serie, för att sedan varva ner med att irriterat slösurfa på diverse sociala medier, ska jag äta hemlagade långkok på egenodlade grönsaker, läsa goda böcker i skenet av ett ensamt stearinljus och kanske brodera bonader med visdomsord. Soundtracket till mitt liv ska vara fågelsång och vindsus istället för trafikbuller och pipande telefoner. Jag själv ska förstås vara redig och rejäl och med ett inneboende lugn, som jag tänker mig att man får om man bor i ett skogsbryn.
Ja, det är tydligen inte till en plats jag ska flytta, utan till ett helt nytt liv. En idé som förstås rimmar illa med att jag trivs rätt bra nu, att jag gillar att ha mina vänner på cykelavstånd, att kunna ta en spontan afterwork eller enkelt kunna handla ett paket mjölk vid halv elva på kvällen.
Det bästa vore förstås om man kunde äta kakan och ha den kvar. Någon som har lyckats med det är Maria Svemark. Hon kombinerar ett hektiskt storstadsliv (och nu pratar vi alltså om 24-miljonersstaden Shanghai och inte Malmö) med det totala lugnet i en stuga i den mellanskånska skogen. Det bästa av två världar.
Gå till toppen