Sverige

Sverigedemokraterna strömlösa på sin egen valvaka i Malmö

Lurade sig in i lokalerna – då bröt föreningen strömmen för partiet.

Sverigedemokrater på flera håll i landet beslutade på söndagen att stänga sina valvakor för medier. Först var det Expressen som portades i Stockholm.
Senare kom besked om att bland annat Sydsvenskan inte skulle släppas in i Malmö och Lund. Sveriges television och danska TV2 var däremot välkomna.
Lokalen: KFUM/KFUK:s byggnad på Betaniaplan, kunde Sydsvenskan avslöja lite för klockan 22. Då hade föreningens kanslichef Dario Idzakovic redan förhandlat med SD i över en timme.
– De har lurat sig in i lokalerna. Det är en firma som står på kontraktet och de sa att det skulle vara ett dop som senare skulle gå över i firmafest under kvällen, säger Idzakovic.
Personal från föreningen upptäckte snabbt att det inte stämde.
– Det kom personer med SD-nålar på kläderna och vi hörde hur de hälsade deltagarna välkomna till en valvaka. Vi brukar ju hyra ut till fester på olika sätt. Men det här, en politisk tillställning, är ingenting vi ställer oss bakom, oberoende av parti, säger Dario Idzakovic.
Ett brott mot hyreskontraktet, konstaterade han och bad SD lämna platsen. De vägrade först. Polisen gav Idzakovic beskedet att de inte tänkte hjälpa till att kasta ut SD-folket.
Då bröt KFUM/KFUK-folket strömmen i lokalerna.
– Jag är beredd att dra brandlarmet i lokalen och ta utryckningskostanden för det, sa Dario Idzakovic under kvällen.
SD:s oppositionsråd i Malmö, Magnus Olsson, sa så sent som 22.30 att han inte kände till något om villkoren för uthyrningen.
– Men det är ju ingen hemlighet att vi har svårt att hyra lokaler. Vårt partikansli ligger i en källare, jag kan tyvärr inte berätta för dig var det ligger. Det här är ju ett demokratiskt problem att ett riksdagsparti inte kan hyra lokaler.
Olsson räknade vid 22-tiden med att de skulle bryta valvakan i förtid. Då hade deltagarna fått följa rösträkningen via sina handdatorer i skenet av stearinljus.
Cirka klockan 22.20 gick brandlarmet. Under den följande halvtimmen började det samlas privatpersoner på platsen utanför lokalen. Och en polisbil.
Till SVT sade Magnus Olsson:
– Det är ett demokratiskt problem att vi har svårt att hyra lokaler i Malmö. Patetiskt.
Vid midnatt var Sverigedemokraterna på väg att lämna lokalerna.
 
Läs alla artiklar om: Valet i Malmö 2014
Gå till toppen