Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Besvikelse på Fi-vakan

– Låt oss erkänna att vi är lite besvikna, sade Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ, när hon vid 23-tiden klev upp på valvakans scen.
Jubel på Fis valvaka.Bild: MAJA SUSLIN / TT
– Det hade varit roligare om det stått 4 procent. Men det här är ett långsiktigt arbete. Nu kan vi lägga grunden för det viktigaste demokratiska genombrottet i vår tid. Det ska ske under min livstid.
Hon kallade Sverigedemokraternas framgång för en ”alarmklocka”.
– Det är inte rädslan som är framtiden, utan kärleken. Och det är vårt budskap.
Jublet visste inga gränser när vallokalsundersökningen presenterades. Fi landade på exakt fyra procent.
Stämningen var hög bland de runt 800 partimedlemmarna på nattklubben Debaser vid Hornstulls strand i Stockholm. Men samtidigt var det en spänd väntan medan siffrorna segade sig uppåt.
Partiet flerdubblade sitt väljarstöd jämfört med förra valet, då det fick 0,4 procent av rösterna. Men det räckte inte hela vägen till riksdagen.
–  Jag är glad att så många människor ser att ett jämställt Sverige och en annan värld är möjlig, att folk har vågat rösta med hjärtat och utifrån ideologi, sade riksdagskandidaten Katerin Mendez från Malmö.
– Det är stort, men vi måste få fler på banan.

3,1 %

Gå till toppen