Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kultur & Nöjen

Kast med stor sten

Hitler och Goebbels framför en laptop. ”Grattis Hitler. Ditt nya debattinlägg har 47 000 delningar”, säger Goebbels. ”Men 46 500 kommer ju från folk som tycker att jag är en dummkopf”, svarar en missmodig Hitler. Goebbels lugnar honom: ”Det viktiga är inte vad folk tycker om skiten. Det viktiga är att de sprider den.”
Ingen kan anklaga Pontus Lundkvist för att arbeta med subtiliteter men ibland är det ju så med satir, kastar man bara en tillräckligt stor stenbumling så träffar man alltid mitt i prick på något.
I ”Du som välte pinnen” (Galago) samlar Pontus Lundkvist serier, bilder, skisser, politiska lustmord och allehanda kiss och bajs-skämt i en lika ojämn som svåremotståndlig röra.
Man kan dra paralleller till Lars Hillebrand, Joakim Pirinen, Jan Stenmark, Sara Granér och i stort sett alla vänsterskruvade och under bältet-verkande satirprovokatörer det senaste halvseklet. Men de gånger han verkligen får till det är Lundkvist helt sin egen. Ett foto på en omkullvält vägstolpe. På stolpen en handskriven post it-lapp. ”Du som välte pinnen: hoppas du är nöjd nu!!”
Gå till toppen