Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sverige

Kinberg Batra favorit till att bli ny Moderatledare

Allt tyder på att Reinfeldts efterträdare blir en kvinna.

Anna Kinberg Batra, här vid sin entré till Moderaternas valvaka på Clarion hotel i Stockholm, är en av favoriterna till att bli ny partiledare för M.Bild: Jessica Gow / TT
Storfavoriten heter Anna Kinberg Batra – idag gruppledare i partiet.
När Fredrik Reinfeldt på söndagskvällen annonserade sin avgång, inte bara som statsminister utan även som partiledare, kom det inte som någon överraskning.
Han har varit partiledare i elva år. Bara något år efter att han blivit partiledare drog han igång sitt stora projekt "Allians för Sverige". Det byggde på att Moderaterna förnyade sin politik i grunden och knöt samman de fyra borgerliga partierna i ett fast samarbete kring "arbetslinjen".
Vid hans sida stod redan från början Anders Borg. Finansministern har (liksom utrikesminister Carl Bildt) i dag stjärnstatus i partiet. Hade Borg velat så hade fått ta över jobbet som partiledare.
Men Borg har gång på gång sagt att han inte är intresserad och det finns ingen anledning att tro att han ändrar sig nu.
Särskilt inte som det är högst osäkert om alliansen kommer att överleva hösten utan att splittras.
Bakom Reinfeldt och Borg finns ett helt gäng kvinnor som anses ha framtiden för sig.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd är en av dem. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson en annan. Försvarsminister Karin Enström och biståndsminister Hillevi Engström ytterligare ett par.
Men den som de flesta i partiet talar om är gruppledaren Anna Kinberg Batra. Hon gjorde sig först känd som den unga riksdagskandidaten som i valrörelsen 1998 tyckte att "lantisar är dummare än stockholmare".
I dag är hon 44 år och gift med komikern David Batra. Hon har en ekonomexamen från Handelshögskolan i Stockholm.
När Fredrik Reinfeldt avgår till våren är hon en lågoddsare att bli hans efterträdare. Då blir det hon som får leda uppladdningen för en moderat comeback i valet 2018.
Gå till toppen