Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Döms för slag mot kvinnor i slöja

En 55-årig man får villkorlig dom för att ha misshandlat två kvinnor utanför universitetssjukhuset i Malmö. Hovrätten slår fast, till skillnad från tingsrätten, att han slog kvinnorna för att de bar slöja.

Hovrätten höjer skadeståndet till de båda kvinnorna med 4 000 kronor per person, till 15 000 respektive 10 000 kronor. I övrigt gäller tingsrättens utslag, villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst.
Det var i augusti 2012 som mannen, en av grundarna till det antimuslimska nätverket Tryckfrihetssällskapet, gav sig på kvinnorna utanför universitetssjukhusets akutmottagning i Malmö.
Rätten stödjer sig på vittnen, bland dem poliser, som berättat att 55-åringen uttalat sig nedsättande om muslimer, samt sagt att han själv blivit misshandlad av muslimer och att kvinnorna utanför sjukhuset var likadana. En inblandad polisman vittnar – med stöd av flera andra vittnen – om att 55-åringen sagt att han inte fick röra honom på grund av att han var muslim, och uppfattade att mannen hyste ett djupt hat mot muslimer.
Därför ska straffvärdet bli högre än vad tingsrätten dömde ut, anser hovrätten.
Här påpekar hovrätten att mannen efter händelsen har sagts upp från sitt arbete och det ska vägas in i straffvärdet. Därför landar hovrätten liksom tingsrätten på två månaders fängelse, villkorlig dom.
Gå till toppen