Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Återkomst med lekfull precision

Sex små gummigrisar släpper väder på Operaverkstan i Malmö. Grymtar i jazzrakt, skriar gällt och får efter avklarad prestation vila under värmelampans sken. I händerna på sex välklädda och gravallvarliga trumslagare förvandlas allt till instrument, från hundleksaker till matberedare och kylskåpsdörr.

Bild: Emma Larsson
Six Drummers
Regi: Johannes Stjärne Nilsson, Ola Simonsson. Scenograf: Philip Ivarsson. Medverkande: Magnus Börjeson, Fredrik Myhr, Marcus Haraldson Boij, Sanna Persson Halapi, Johannes Björk, Anders Vestergård, Johannes Stjärne Nilsson, Ola Simonsson.
Malmö opera, Operaverkstan, 18.9
Sällan har scenens namn varit så passande som nu när ensemblen bakom flerfaldigt prisbelönta kortfilmen "Music for One Apartment and Six Drummers" (2001) och långfilmen "Sound of Noise" (2010) återuppstår i en uppsättning specialkomponerad för Operaverkstan. Med sig har gruppen inte bara ett helt kök i stilsäker 70-talsinredning utan en hel uppfinnarverkstad med rekvisita från samma epok.
Greppen känns igen från upphovsmännen Johannes Stjärne Nilssons och Ola Simonssons tidigare filmer, en förhöjning av det vardagliga och en lekfull precision i detaljskärpan och rytmiken. Fäblessen för sjuttiotalet förvaltas väl i Philip Ivarssons scenografi och möter denna gång en purfärsk generation när den unga publiken i slutet på första akten bjuds upp på scenen för att bekanta sig med grisarna.
Via olika stationer får barnen möjlighet att skapa egna ljud och bygga instrument. Det vetenskapligt undersökande anslaget förstärks av ensemblens vita rockar och konstanta allvar, ett inbjudande och samtidigt hemlighetsfullt klimat. I sista akten redovisas resultatet av de samlade ansträngningarna och här tappas något av den koncentrerade intensiteten från inledningen och experimenten.
Ändå: kvarstår gör en känsla av att allt är möjligt, att poesi och musik ryms i den glåmigaste av vardagar, bara man gör sig själv öppen för den. En insikt som gör livet lite rikare, inte bara för barn.
Gå till toppen