Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Sparpaketet på Ericsson

Ericsson skär ner – 690 Lundajobb i fara

Ericsson meddelade på idag att modemverksamheten avvecklas.

– Med stor sannolikhet kommer den klart övervägande delen av personalen på vår nya sajt att rekryteras bland de anställda som redan sitter i Lund. Men vi kan inte lova att exakt alla 500 hämtas därifrån, säger Hans Vestberg, Ericssons vd, till Sydsvenskan.
När samarbetet med Schweiz-baserade STMicroelectronics upphörde för tretton månader sedan tog Ericssons över det gemensamma bolagets modemverksamhet. Ericsson hade då det uttalade målet att inom två år kunna se möjligheten att bli en av världens tre största tillverkare av mobilmodem.
– Dynamiken på den marknaden har förändrats oerhört snabbt sedan vi tog över 2013. Valet har varit att öka investeringarna ytterligare för att försöka nå en stark position. Men vi har inte bedömt sannolikheten att lyckas som tillräckligt hög, säger Hans Vestberg.
Analytiker Sydsvenskan talat med menar att beslutet var väntat, även om det kom något tidigare än förutspått. Konkurrenssituationen på den kostnadskrävande modemmarknaden anses extrem. Inte minst genom den överlägset ledande position som amerikanska Qualcomm skaffat sig. Ericsson har med 1 600 forskare och utvecklare i 14 länder stått sig slätt i sammanhanget.
Nedläggningen av modemverksamheten inleds under hösten. Beslutet innebär att Ericsson helt slutar arbeta med utveckling av innehållet i mobiltelefoner och istället riktar hela uppmärksamheten mot det mobila nätverket.
– Det är knappt någon som tjänar pengar på mobiltelefoner idag, även om det kan låta märkligt när det säljs 1,4 miljarder telefoner per år. Men Jag tror det är ett helt riktigt strategiskt beslut när Ericsson istället använder ingenjörskraften i Lund till den mobila infrastrukturen, säger Mats Ekstrand, vd för skånska mobilklustret Mobile Heights.
Han är väl medveten om att beslutet drabbar de direkt berörda hårt, men menar att Ericsson samtidigt lägger ett viktigt utvecklingsfokus på vad som kommer att krävas av morgondagens mobilnät.
– En sajt i Lund som är inriktad på framtidens teknik känns som en bra sak för regionen. Jag är övertygad om att nästa våg av mobila lösningar som är på väg innebär att vi får se helt nya satsningar och helt nya bolag, säger Mats Ekstrand.
Även om stora bolag som Ericsson och Sony Mobile spelar en viktig roll för regionens position som mobilkluster tror Mats Ekstrand att tillväxten främst kommer att ske genom en mängd nya mindre mobilföretag.
– Vi kommer också att få se helt nya storbolag i regionen. Sannolikt också genom att något av dagens småbolag växer till sig, säger han.
Japanska Sony meddelade på onsdagen att bolagets förluster skenar och att framför allt kostnaderna inom mobiltelefonverksamheten behöver åtgärdas. Det kan innebära ytterligare slag mot Lund, där Sony Mobiles största sajt finns.
Facket på Sony har inte fått några indikationer ännu.
– Det är för tidigt, än så klänge har de bara sagt att de måste göra något, säger Ulf Bengtsson, klubbordförande för Sveriges Ingenjörer på Sony, till TT.
Enligt en telekomanalytiker som Sydsvenskan pratat med är det bara en tidsfråga innan Sony flyttar hela mobilverksamheten till Japan, med tanke på hur mobilförsäljningen lyckats globalt.
 
Påverkas du av neddragningarna på Ericsson i Lund och vill berätta mer om vad du tycker om det och om din situation? Kontakta gärna Sydsvenskans ekonomiredaktion, tack!
Gå till toppen