Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Malmö

Färgexplosion på Seved med dolda budskap

Hörnet vid Rasmusgatan och Sofiagatan har förvandlats till ett sprakande graffitikonstverk. Att det bland motiven finns jointar och grisar i uniform, bekymrar inte fastighetsägaren Lars Andersson det minsta.
Själv föreslog han att det skulle stå ”Hasch” över hela fasaden.

Droghandel. Trakasserier. Granatattacker. Rasmusgatan på Seved har ofta omskrivits i negativa ordalag de senaste åren. Som när Ilmar Reepalu och Janne Josefsson tjafsade med lokala gangstrar på bästa sändningstid. Denna soliga onsdag är stämningen en helt annan.
– Ey, har du sett att Aftonbladet skrivit om det här, säger en av killarna på gatan och pekar mot hörnet av Sofiagatan och Rasmusgatan.
– Du är bäst, hojtar han och skickar en slängkyss.
Kyssen är riktad mot Danielle Wendin. Hon har inte målat själv, men hon gjorde det möjligt för andra.
– Jag älskar doften här. Det luktar möjlighet. Möjligheten att prova nya kreativa saker i en värld där man alltid provar samma saker. Jag blir så jävla glad varje gång jag går förbi. Att det äntligen blev klart.
Muralmålningen har pågått i två år och kantats av motgångar. I vintras stannade projektet av. Fastighetsägaren undrade vad han gett sig in på, förbipasserande svor åt den halvmålade fasaden, Danielle Wendin också. Men hon vägrade att ge upp.
– Vi behövde liftar för att kunna måla den översta biten. Problemet är att de kostar typ 4 000 kronor om dagen att hyra. Jag ringde runt, förklarade läget hos olika firmor. På Kranpunkten sa de ja direkt. Vi fick låna en lift gratis och kunde fortsätta.
Etableradegraffitikonstnärer har stått för hantverket, inspirerade av de boendes önskemål. En tjej i området som kallas grodan har fått en groda på väggen. En kvinna över gatan önskade en påfågel och fick en. Att döma av några av de andra motiven har få restriktioner satts upp. Som korpen med klockan som stannat på 4.20 pm – tiden då det, enligt amerikansk drogslang, är dags att röka en joint. Fasaden pryds även av en blå gris med pistol, klädd som konstapel och av bokstavskombinationen ”FTP”, normalt slang för ”fuck the police”.
– FTP kan också betyda ”for the people”. Det handlar om att bryta ner negativa saker och göra det till något positivt. Jag vill bara göra så jävla mycket kärlek. Och folk har ju önskat sig en kvarterspolis i området, så det är lite humor, säger Danielle Wendin.
Enligt henne har det skojats mycket fram och tillbaka om hur väggen skulle se ut. Fastighetsägaren Lars Andersson föreslog själv att det borde stå HASCH, med stora bokstäver. Och ”Har Alla Samma Chans Här”, med lite mindre bokstäver.
– Ja, det var min idé, säger Lars Andersson, som inte har ”tittat så noga på motiven” och hur som helst inte ser några större problem med ett fåtal drogromantiska inslag.
– Nej, jag tycker inte att det är något problem. Det enda jag inte ville ha är provocerande budskap mot polis och myndigheter. Att det finns en bild på en joint tar jag inte så allvarligt på. Det finns säkert någon som reagerar, men det är bättre att det är fint målat än dumt skrivet.
Lars Andersson är så nöjd med målningen att han vill måla ytterligare två fastigheter. Kanske blir det porträtt av ungdomar i området.
– Det är bra för mig för att jag har Sveriges snyggaste hus. För området för att de har Sveriges snyggaste hus.
Gå till toppen