Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Krimborna skräms till tystnad

Två polisbilar och två omärkta, grå bilar av det ryska militära märket Patriot står intill krimtatarernas högkvarter i centrala Simferopol. Det är en av ytterst få byggnader i det ryskockuperade Krim vars fasad fortfarande pryds av den blågula ukrainska flaggan. För sista dagen.
Utanför Meclishuset i Simferopol vajade igår den ukrainska flaggan jämte krimtatarernas egen flagga.Bild: Kalle Kniivilä
Bakom Patriotbilarna skymtar en grupp kamouflageklädda män med automatkarbiner.
Inne i det vita huset är stämningen förvirrad. De ryska myndigheterna har precis meddelat att byggnaden måste tömmas och förseglas inom 24 timmar.
– Nej, vi måste försvara huset, det är ju vårt hus! Vi låser dörren, så får de bryta in sig om de vill, säger en äldre man med vitt skägg och en kalott på huvudet.
En yngre man i blå skjorta och kavaj håller inte med.
– Vi måste försöka försvara oss med lagens stöd, annars är allt förlorat. Fast hur kan man tala om laglighet när de inte ens släppte in våra jurister i går när de höll på med husrannsakan, lägger han sedan till uppgivet.
Mannen i kavaj är Dilâver Akiev, administrativ chef för Meclis, krimtatarernas viktigaste organisation.
En stund senare står han i sitt arbetsrum på andra våningen och försöker få ordning på pärmarna efter husrannsakningen som höll på nästan hela tisdagen.
– Det var vid niotiden på morgonen de stormade byggnaden, en massa maskerade män med automatkarbiner. De var minst tjugo här inne och vände upp och ner på allting. De tog med sig alla våra datorer.
Vad som ska ske nu har han ingen aning om. Domstolen hävdar att den tatariska välgörenhetsfond som äger huset har skulder, men det är i så fall skulder Akiev aldrig tidigare hört talas om.
I dag torsdag klockan tolv ska huset tas i beslag. Kanske är det hämnden för att tatarernas organisationer uppmanade alla att bojkotta förra söndagens lokalval där bara Putintrogna partier deltog. I alla fall är det en del av en pågående kampanj som syftar till att skrämma alla till tystnad.
Det har gått ett halvår sedan Ryssland annekterade Krim. De flesta kritiska journalister, bloggare och aktivister har för länge sedan antingen tystnat eller flytt. Den som offentligt talar om att Krim är ockuperat riskerar åtal för separatism eller extremism.
Den privata tv-kanalen TjTRK har tvingats lägga ner sin verksamhet efter det att lokalerna och utrustningen beslagtogs. Alla ukrainska kanaler stängdes av samma dag som ryska trupper stormade Krims parlament och tvingade igenom ett beslut om ”folkomröstning”. Sedan rapporterades 97 procent ha röstat för anslutning till Ryssland.
Hur många som verkligen stödjer de nya makthavarna är svårt att veta. Direkt efter annekteringen verkade entusiasmen stor, bland annat på grund av löften om kraftigt höjda pensioner och löner inom offentliga sektorn. Många har också fått påökt, men samtidigt har även prisnivån höjts.
Annekteringen har också lett till isolering. Turisterna har försvunnit, det har blivit svårare att åka till det ukrainska fastlandet, internationella flygbolag flyger inte längre hit, jordbruket lider av akut vattenbrist eftersom vattentillförseln från fastlandet upphört, och problemen med livsmedelstransporterna leder till att mjölken kan vara sur redan på butikshyllan.
Men i tv-rutan blir allt ständigt bättre. Den enda kvarvarande kritiska rösten är krimtatarernas egen tv-kanal ATR. Många undrar hur länge till.
Gå till toppen