Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Ekonomi

Sony Mobile säger upp var sjunde anställd

Sonys Mobiles beslut att säga upp 15 procent av personalen slog ner idag som en bomb.

Bild: Åsa Sjöström
– Det handlar om en global insats och säger inget om var besparingarna ska tas. Vad det leder till i Lund vågar jag inte uttala mig om, säger Ulf Bengtsson, klubbordförande för Sveriges Akademikerförening på Sony Mobile.
Sony Corporations vd Kazuo Hirai meddelade på onsdagen att koncernen ska skära ner personalen inom Sony Mobile med 15 procent under det innevarande räkenskapsåret, som slutar i mars 2015.
Hirai sa att Sony hade siktat på att expandera sin mobila division, men nu tvingas revidera sina planer. Sony skrev tidigare samma dag upp den förväntade förlusten till 2,1 miljarder dollar och meddelade att man för första gången sedan starten 1958 stoppar utdelningen till aktieägarna. Bakgrunden är att företagets smartphoneavdelning kämpar i motvind.
– Någon form av besparingar måste vi nog göra, det är jag helt övertygad om, säger Ulf Bengtsson. Men om det blir på personal eller något annat, det vågar jag inte uttala mig om. Vi har ju genomgått en ganska kraftig bantning från 2008 till 2012. Så vi är ju en väldigt slimmad organisation idag. Vi kan ju hoppas att det betyder att vi inte drabbas så hårt.

Stora nedskärningar

Sony Mobile bildades i februari 2012 när japanska Sony tog över Ericssons hälftenägande i Sony Ericsson, efter att företagen drivit mobilföretaget tillsammans i tio år.
Sonys avsikt var att bygga in mobil teknik i en allt större del av koncernens produkter. Sommaren 2012 flyttades huvudkontoret från Lund till Japan och oron var stor kring företagets framtid i Lund. Redan våren 2012 varslades 149 personer om uppsägning, i Lund och i augusti samma år varslades ytterligare 650 anställda. Idag arbetar cirka 2000 på Sony Mobile i Lund, varav cirka 1600 fast anställda.
Gå till toppen