Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Världen

Svenskarna nöjdast i världen med sin ekonomi

Danskarna är inte längre det lyckligaste folket på jorden. Men svenskarna är nöjdast av alla med sin ekonomi. Det visar en färsk Galluprapport om hur vi har det här i världen.

Bild: Fredrik Sandberg/TT
Gallupinstitutet sammanställer varje år data om hur människor i olika länder uppskattar sin tillvaro enligt en rad olika parametrar. Man bedömer människors känsla av att ha ett meningsfullt liv, hur bra socialt liv de har, hur nöjda de är med sin ekonomi, hur de uppskattar sitt samhälle och hur bra hälsa de har.
Förra året utsågs danskarna till det lyckligaste folket på jorden. Men i år kommer de ner på jorden och landar på en tredjeplats bakom två små centralamerikanska länder - Panama och Costa Rica.
Svenskarna är enligt Gallup jordens åttonde lyckligaste folk. Men på ett område är vi nöjdast av alla 135 länder som ingår i undersökningen. Det gäller ekonomin, vilket kanske har samband med att Sverige har klarat de senaste årens finanskris bättre än de flesta. Inte mindre än 72 procent av svenskarna säger sig vara nöjda med sin ekonomi, vilket är den högsta siffran i hela undersökningen.
Gallup konstaterar att latinamerikaner är de som uppskattar sina liv mest, vilket speglar en kulturell tendens att fokusera på det positiva i livet. Panama toppar fyra av de fem kategorierna, och 61 procent av panamanerna är nöjda med sina liv i åtminstone tre avseenden.
Invånarna på den amerikanska kontinenten är mest nöjda med sina samhällen, medan afrikanerna söder om Sahara är de minst nöjda.
Gallups mätning av livskvalitet visar också på världens skuggsida. De folk som är minst nöjda är, av förklarliga skäl, syrierna och afghanerna. Samma båda folk ser minst mening med sina liv.
En sammanställning av undersökningen finns här.

De lyckligaste tio

1. Panama 61%
2. Costa Rica 44%
3. Danmark 40%
4. Österrike 39%
5. Brasilien 39%
6. Uruguay 37%
7. El Salvador 37%
8. Sverige 36%
9. Guatemala 34%
10. Kanada 34%
Gå till toppen